keskiviikko 8.12.2021 | 18:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Vihdoinkin – ja pahasti myöhässä

Outi Airola
Ke 1.9.2021 klo 11:00

Kokkolan torin suunnittelu on vihdoin käynnistynyt. Nyt halutaan tietää kaupunkilaisten toiveet ja kehittämisideat, mikä on hieno asia. Ei pitäisi olla negatiivinen, mutta ihmetyttää suuresti, miksi suunnittelu käynnistyy vasta nyt?

Siitä on jo kymmenen vuotta, kun torilaiva Krunni häädettiin torilta. Oli kova kiire saada se pois, kun kaupungilla oli muita suunnitelmia torialueelle. Suunnittelu oli käynnistynyt vauhdilla ja tori piti tyhjentää vuokralaisista. Ei ihme, että kansa pettyi – kaikki me, joiden mielestä torilaiva oli mukava ilmestys, jota kehtasi vieraillekin esitellä. Sinnehän saattoi lastenkin kanssa piipahtaa pullakahveille. Muutahan torilla ei lapsille ollutkaan. Krunnin lähdöstä on jo kymmenen vuotta. Kuumana käynnistynyt suunnittelu hiipui pois, kaikki jäi ennalleen. Mitään ei tullut laivan tilalle.

Toivottavasti uudet valtuutetut ottavat nyt härkää sarvista ja katsovat, että se mikä aloitetaan, myös lopetetaan. Torin suunnittelu ei voi kestää vuotta enempää, vaikka jokaiselta kokkolalaiselta kysyttäisiin mielipide. Sama koskee hybridiareenaa, jonka suunnitteluun tulee saada vauhtia. Elleivät suunnitelmat valmistu, ei tule myöskään valmista. Kun asiat pitkittyvät, ne mutkistuvat. Lopulta käy niin, että asia jää hautumaan. Pöytälaatikkoon. Niin taisi käydä edellisille torisuunnitelmille.

Kokkolan tori on mahdollisuuksien paikka. Se on riittävän suuri, sinne mahtuu sitä sun tätä. Joku osa pitäisi pyhittää lasten leikeille. Toinen osa myyntikojuille. Myös vapaalle istuskelulle ja seurustelulle olisi hyvä olla tilaa. Jos kahvi- ja jäätelökojujen edessä on yksi tai kaksi pöytää, se ei riitä kesäkansan tarpeisiin. Talvikansa taas rakastaisi luistelumahdollisuutta tai lumista liukumäkeä. Nämä toisivat torille myös kahvi- ja ruoka-asiakkaita.

Oulussa toria reunustavat vanhat, muualta siirretyt suolamakasiinit. Sellaiset sopisivat Kokkolaankin, satama- ja merenkulkukaupunkiin. Torin olisi hyvä henkiä historiallisen merenrantakaupungin tunnelmaa muutenkin kuin kalamyymälän avulla. Voiko engelsmannien barkassin siirtää torille? Voiko siellä olla näkötorni Meripuistoon? Voisiko Suntiin päästä veneellä?

Nyt ihmiset mietintämyssy päähän! On saatava loppumaan se ikiaikainen itku siitä, miten KAIKKI muut torit ovat niin hienoja ja eläviä. Meidän toristamme on tultava kansaa kokoava keskus, kaupungin sydän ja sielu, jossa on jotakin uutta, jotakin vanhaa, jotakin sinistä ja jotakin lainattua, kuten hyvässä häämekossa.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Torin suunnittelu ei voi kestää vuotta enempää, vaikka jokaiselta kokkolalaiselta kysyttäisiin mielipide. Sama koskee hybridiareenaa, jonka suunnitteluun tulee saada vauhtia.

#