keskiviikko 8.12.2021 | 18:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalainen nuorisoporukka kuvasi jännityselokuvan 51 vuotta sitten Harrbådassa, nyt elokuva nähdään Kokkolan Kinojuhlilla: "Elokuvan tekeminen maksoi 80 markkaa"

Maria Store
Ke 1.9.2021 klo 12:00

Nuorisoporukan mukava päivä Harrbådassa nuotion äärellä grillaillen keskeytyy, kun ympäriltä alkaa kuulua outoja ääniä. Nuoret lähtevät etsimään äänten aiheuttajaa metsästä ja pian yksi joukosta katoaa.

– Metsästä hänet sitten löydetään ketsupista (eli verestä) makaamasta! vitsailee Tarja Paananen entinen Rajala, joka esittää yhtä Olio-elokuvan päärooleista.

Elokuva sai alkunsa Kokkolan nuorisokahvilassa urheilutalolla kokoontuneessa Foto-klubissa. Parisenkymmentä aktiivista kerholaista käsikirjoittivat ja kuvasivat elokuvan Ylellä työskennelleen Mauno Kailan opastuksella.

– Hän opetti meille kerhossa kuvauksesta, leikkauksesta ja kaitafilmin käytöstä. Sen pohjalta lähdimme sitten elokuvaa toteuttamaan syyskesällä 1970.

Kuvauspaikalle poljettiin polkupyörillä eräänä sunnuntaiaamuna. Kuvauksiin meni koko päivä.

– Harrbåda valikoitui kuvauspaikaksi tunnelmansa vuoksi. Jo silloin siitä kerrottiin kummitusjuttuja.

Elokuva leikattiin kasaan nuorisokahvilan keittiössä.

– Siitä tuli peräti kymmenen minuuttia suurta jännitystä.

Olio-elokuvan tekijät:

Käsikirjoittajat: Mari-Ann Paananen, Caj Romar, Tarmo Pohjonen, Ari Nisukangas

Ohjaus: Kari Uusitalo

Kuvaus: Juha Sallinen, Leo Vallin, Kai Vallin, Tuija Nissi nyk. Myllykangas

Ääni ja tekniikka: Jukka Palo, Jari Kankainen, Veikko Erkkilä

Esiintyjät: Tarja Rajala nyk. Paananen, Ari Weckström, Anneli Fredlund nyk. Tuomainen, Reijo Rajala, Sakari Siponkoski, Ari Lukkarinen, Esa Koskinen, Caj Romar, Paula Kerola nyk. Hane, Mauno Kaila

Budjetti ei ollut päätä huimaava.

– 80 markkaa elokuvan tekeminen maksoi. Ei siis mitään Hollywood-hintoja, mutta pientä kolehtia jouduimme silti keräämään.

Elokuva esitettiin ensin omalle porukalle ja myöhemmin vanhemmille.

– Olihan se hienoa, että saimme elokuvan aikaan ja ison porukan sitä tekemään. Meillä oli kerhossa tiivis ja aktiivinen porukka.

Kuvassa jo edesmenneet Esa Koskinen ja Caj Romar.
Kuvakaappaus elokuvasta

Elokuva-arvostelija Hannu Björkbacka äkkäsi alkuvuodesta Keskipohjanmaa-lehden 50 vuotta sitten -palstalta jutun elokuvan tekemisestä ja ehdotti elokuvaa esitettäväksi Kokkolan Kinojuhlille. Kinojuhlien taiteellinen johtaja Juho Kuosmanen lupasi niin tapahtuvan, jos elokuva jostain löytyy.

Kaikeksi onneksi kaitafilmille kuvattu elokuva oli siirretty jo vuosia sitten ensin VHS:lle ja sittemmin DVD:lle ja se löytyi Paanasten varastosta.

Hiljattain Paananen katsoi sen itsekin muistin virkistämiseksi.

– Kaikenlaista mukavaa tekemistä meidän lössillä oli, hän toteaa.

Elokuva esitetään Kokkolan Kinojuhlila 11. syyskuuta Kokkola-elokuvien näytöksessä.

#