keskiviikko 8.12.2021 | 16:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Taiteilija Juhani Melender täytti keväällä 80 vuotta ja on edelleen tuottelias taidemaalari – Tauluja syntyy kaksi tai kolme kuukaudessa: "Vieläkin kun istun omalle tuolille työhuoneessa ja ryhdyn maalaamaan, kaikki muu unohtuu"

Maria Store
Ke 1.9.2021 klo 16:00

Taiteilija Juhani Melenderin työhuoneen seinät ovat lattiasta kattoon täynnä tauluja. Varastossa on iso liuta lisää teoksia hyvässä tallessa. Kodin muihin huoneisiin vaimo Marja-Leena on kuratoinut oman taidenäyttelyn tuotteliaan taiteilijan tuotannosta.

Melender täytti keväällä 80 vuotta ja vaikka omien sanojen mukaan maalaustahti on hidastunut, syntyy tauluja silti yleensä kaksi tai kolme kuukaudessa.

Parhaillaan työn alla on myös seinämaalaus kotitalon portaikkoon. Siihen on jo luonnos valmiina.

Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan kokkolalaisen taiteilijan juhlanäyttelyyn kaupungintalon pääkäytävällä. Visiomaalauksia-näyttelyssä on esillä vajaa 40 teosta neljältä vuosikymmeneltä.

Abstraktia nykytaidetta maalava Melender on tykästynyt erityisesti konkretismiin, ei-esittävään taiteeseen.

– Kävin Tapio Tuomisen, Ingmar Nymanin kuin Pertti Lohinivankin opissa. Innostuin abstraktista taiteesta heti, erityisesti konkretismista. Rajaton muotojen tulkinta kiinnostaa.

Melender tunnetaan tarkasta kädenjäljestään, josta hän kiittää pitkää työuraansa faktorina.

– Sieltä sain sellaisen opin jäljen tarkkuuteen, että se on jäänyt luihin ja ytimiin.

Muistikirjat ovat täynnä luonnoksia tarkoin muistiinpanoin.
Maria Store

Maalausharrastus alkoi 29 vuotta sitten Melenderin jäädessä sairaseläkkeelle kirjapainoalalta. Työura loppui yllättäen, Melenderin saadessa aivoverenvuodon kesken työpäivän.

Kun Melender oli toipunut päätti hän tehdä jotain, josta oli haaveillut kauan.

– Olin vaimolleni jo aiemmin sanonut, että jos saisin tehdä elämässäni mitä haluan, haluaisin olla taidemaalari.

– En olisi ikinä uskonut, että innostus jatkuu näin kauan. Vieläkin kun istun omalle tuolille työhuoneessa ja ryhdyn maalaamaan, kaikki muu unohtuu.

Maalauksia on syntynyt vuosien aikana reilusti yli tuhat. Melender pitää tarkkaa kirjaa teoksistaan, ja myös luonnoksistaan. Matkoilla mukana on kulkenut luonnoskirja, johon hän on päivän museokierrosten ja kaupungilla kiertelyn inspiroimana tehnyt lyijykynällä luonnoksia.

Niiden alle on ajankohdan lisäksi merkitty kaupunki, hotelli, hotellihuoneen numero, jossa luonnos on syntynyt.

Juhani Melenderin juhlanäyttelyssä on esillä noin 40 teosta neljältä eri vuosikymmeneltä.
Maria Store

Susanne Svenfors-Furu ja Elina Vuorimies museolta valitsivat teokset juhlanäyttelyyn ja Melender on kokonaisuuteen tyytyväinen.

– Valinnat yllättivät. Mukana on sellaista, mitä en olisi itse hoksannut valita.

Melender toivoo, että kaupunkilaiset löytävät näyttelyn, joka on esillä vuoden loppuun asti.

– Täällä on niin vähän esillä modernia nykytaidetta.

Tärkeä kanava taiteilijalle on Instagram, jossa hän julkaisee kuvia teoksistaan. Sitä kautta hänet bongasi esimerkiksi pari vuotta sitten ranskalainen Van Gogh -taidegalleria. Gallerian toimesta Melenderin neljä teosta oli esillä Paris Expo Porte de Versailles -messukeskuksessa vuonna 2019.

Viime aikoina kyselyjä on tullut kolmelta gallerialta Lontoosta ja eräästä taidemuseosta Montrealista, mutta jatkoneuvottelut ovat jääneet, koska Melender ei puhu englantia.

– Hyvä mieli on kuitenkin tullut, kun minut on huomioitu.

”Vieläkin kun istun omalle tuolille työhuoneessa ja ryhdyn maalaamaan, kaikki muu unohtuu.

#