lauantai 25.9.2021 | 11:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suurteollisuusalueella syntyy jatkossa vetyä ja puhdasta hiiltä: "Päästöttömän vedyn kysyntä tulee olemaan valtava"

Outi Airola
Ke 8.9.2021 klo 11:10

Kokkolan suurteollisuusalueen uusin tulokas on Hycamite TCD Technologies Oy, jonka edustajista saapuvat paikan päälle toimitusjohtaja Laura Rahikka ja kaupallinen johtaja Niina Grönqvist. Kyseessä on cleantech-alan yritys, joka tuottaa kohta tehdasmittakaavassa vetyä ja puhdasta, teollisuuskäyttöön sopivaa hiiltä. Nyt on vasta pilottilaitos käynnissä, mutta kohta pilkotaan maa- ja biokaasun metaanimolekyylejä urakalla myyntiin.

– Olemme varanneet tontin Kokkolan suurteollisuusalueelta ja tarkoitus on päästä rakentamaan ensi vuonna, jotta toiminta käynnistyisi vuonna 2023, kertoo Rahikka.

Nyt siis kokeillaan ja testataan. Idea on yksinkertainen: maa- ja biokaasusta erotellaan puhdas vety ja kiinteä hiili. Kyseessä on Euroopan mittakaavassa kiinnostava teknologia, joka sopii hyvin ajatukseen ”green dealista”, ”european clean hightechista” eli vihreistä energiaratkaisuista.

– Päästöttömän vedyn kysyntä tulee olemaan valtava. Ajatus on, että maakaasun ja biokaasun käyttäjät pystyvät jatkossa siirtymään vedyn kautta päästöttömään energiaan, selvittää Rahikka.

Start up-yrityksenä käynnistynyt Hycamite on saanut taakseen jo paitsi Ely-keskuksen kehittämisrahaa, myös laajan joukon yksityisiä sijoittajia. Takana on professori Ulla Lassi ja Oulun yliopistossa kehitetty teknologiaa, jolle nyt siis etsitään markkinoita maailmalta. Tuotteilla arvioidaan olevan kysyntää.

– Kaikki hiili mikä syntyy, menee jo nyt akkujen valmistajille. Kysyntä on kova, koska tätä hiiltä saadaan ympäristöystävällisesti, sanoo Grönqvist.

Myös vetyä voidaan tuottaa ilman hiilidioksidipäästöjä, mikä on hyvä myyntipuhe markkinoilla.

– Vedyllä on kysyntää kemian teollisuudessa, ja sielläkin päästötön vety kiinnostaa, sanoo Rahikka.

Nykyisessä pilottilaitoksessa tehdään jo töitä – kyseessä on menetelmän testaus käytännössä. Uuden ajan vedyntuotanto antaa vauhtia myös akkuteollisuudelle.

– Prosessissa syntyvä puhdas, kiinteä hiili on tarpeen sähköautojen akkujen valmistuksessa, kertoo Rahikka esimerkin.

Yritys siis istuu hyvin osaksi kemian teollisuuden keskittymää, jossa ympäristöasiat on huomioitava jo nyt. Start up-yritys näyttäisi olevan hyvässä nousukiidossa, sillä toimitusjohtaja on kutsuttu jo EU:n puhtaan energian työryhmään yhtenä alan asiantuntijoista. Myös rahoitus näyttää kohtuulliselta.

– Ensimmäisiltä sijoittajilta saatiin miljoonaluokan panostus, nyt syksyllä on tulossa vielä uusi sijoituskierros, kertoo Rahikka.

”...maakaasun ja biokaasun käyttäjät pystyvät jatkossa siirtymään vedyn kautta päästöttömään energiaan.

#