tiistai 16.8.2022 | 12:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaiset taidelaitokset tekevät työtään tutuksi uuden julkaisun avulla: "Lehti on syntynyt nimenomaan tästä ajasta, kun korona on meitä kurittanut"

Maria Store
Ke 8.9.2021 klo 11:10

Noin 10 prosenttia taidelaitosten tekemästä työstä näkyy yleisölle lopputulosten muodossa: näyttelyinä, konsertteina ja teatteriesityksinä. Mitä kaikkea tapahtuu kulissien takana? Tätä ja paljon muuta kokkolalaiset taidelaitokset haluavat tuoda esille uuden T.O.M.-lehden julkaisun kautta.

– Halusimme kertoa toiminnastamme syvemmin ja pysyvämmin. Korona-aika on ollut kipeää aikaa niin kulttuurin tekijöille kuin sen kuluttajillekin. Tämän julkaisun myötä haluamme muistuttaa olemassaolostamme, mutta samalla myös herättää keskustelua, sanoo museotoimenjohtaja Kristina Ahmas.

Taidelaitokset ovat aiemmin julkaisseet yhteistä ohjelmistolehtistä, mutta korona-ajan tehdessä aikataulut epävarmoiksi, haluttiin luoda ajattomampi julkaisu.

– Ei ole sattumaa, että tämä julkaistiin juuri nyt. Lehti on syntynyt nimenomaan tästä ajasta, kun korona on meitä kurittanut, sanoo Kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio.

Julkaisun myötä halutaan esimerkiksi kertoa taiteen tekemisestä kansantajuisesti.

– Me kaikki kärsimme eräänlaisesta korkeakulttuurin leimasta. Kynnyksen madaltaminen on ihan olennaista. Ilman yleisöä emme pärjää, toteaa kaupunginteatterin teatterijohtaja Juha Luukkonen.

Julkaisussa pureudutaan myös taidelaitosten yhteistyöhön, jota on tehty vuosien mittaan paljon.

– Se näyttäytyy esimerkiksi siten, että meillä on nyt taidenäyttely teatterissa. Taide ei bunkkeroidu kolmeen eri laitokseen vaan yhteistyö on tiivistä ja sen hyöty näkyy kaikille kaupunkilaisille, sanoo Luukkonen.

Yhteistyö olisi vielä tiiviimpää, jos kaupungissa olisi kulttuuritalo tai -keskus, jossa kaikki kolme taidelaitosta voisivat toimia saman katon alla. Taidelaitosten tilojen puutteita käsitellään myös lehdessä.

– Kulttuuritalo-hanke käynnistyi 2012 ja varaus tiloista tehtiin Rautatientorille. Nyt tästä ei enää keskustella lainkaan. Se huolestuttaa, sanoo Ahmas.

Kaupunginteatterin talous- ja hallintojohtaja Mia Gustafsson sanoo, että taidelaitosten nykyiset tilat ovat monella tapaa puutteelliset.

– Meillä ei teatterilla esimerkiksi ole sivu- ja takanäyttämöitä, harjoitushuonetta tai varastoa. Yleisöpaikkoja on vähän.

Lavasteita rakennetaan erillisessä rakennuksessa, jossa kattokorkeus ei riitä niiden rakentamiseen oikeassa mitassaan.

Ongelmia on myös tilojen teknisten valmiuksien osalta, joihin taidelaitosten edustajat kaipaavat parannuksia kaikilla osa-alueilla.

– Meillä on kaikilla hienot palatsit: Raatihuone, Vartiolinna ja Roosin talo, mutta ne eivät vasta toiminnan tarpeita. Meidän näyttelytilamme ovat kuin korurasioita, mutta kaikki teokset eivät mahdu ovista sisään, toteaa Ahmas.

Orkesterilla tilanne on akuutti. Raatihuone, jossa orkesterilla nyt on harjoitus- ja toimitilat, kaipaa kipeästi remonttia. Toiveena on, että uudet tilat järjestyisivät jo lähiaikoina Snellman-salille. Suunnitelmat ovat jo olemassa.

– Se ei kuitenkaan sulje pois pitkäntähtäimen visiota yhteisestä kulttuuritalosta. Sen vision haluamme pitää hengissä, sanoo Puutio.

32-sivuista T.O.M.-lehteä on painettu 12 000 kappaletta ja sen voi napata mukaansa jakelupisteistä, joita löytyy ympäri kaupunkia. Lehteä on tarkoitus julkaista 1-2 kertaa vuodessa.

”Me kaikki kärsimme eräänlaisesta korkeakulttuurin leimasta. Kynnyksen madaltaminen on ihan olennaista.

#