tiistai 16.8.2022 | 13:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Pienet asiat ovat tärkeitä

Outi Airola
Ke 8.9.2021 klo 11:10

Kokkolassakin pakkaa puhe keskittymään suuriin muutoksiin ja hankkeisiin. Sellaisiin, jotka maksavat kymmeniä miljoonia ja tapahtuvat joskus – jos tapahtuvat. Siksi on piristävää törmätä valtuutettujen aloitteisiin, jotka ovat täynnä konkretiaa. Uudet valtuutetut ovat jo ennättäeet ehdottaa ensilumenlatua Santahakaan (Heimo Fiskaali, kd.), eläinlääkäripäivystyksen parantamista (Hanna Cygnell, vihr.) ja Kokkola-lisän varmistamista (Sari Innanen, kesk.). Valtuustoaloitteet vain tuppaavat jäämään pyörimään a-mapista b-mappiin ja pikkuhiljaa ö-mappiin. Kuitenkin juuri ne sisältävät kuntalaisille tärkeitä asioita, joiden hintakaan ei päätä huimaa.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina jo aiemmin jätettyä valtuustoaloitetta (Anne Peltomaa, kd.), joka koski bussikatosten rumuutta. Yhdeksän valtuutetun allekirjoittama aloite lähti toiveesta, että kaikki kaupungin bussikatokset saataisiin kuntoon. Ne ovat aloitteen allekirjoittajien mielestä jo imagohaitta.

Tähän aloitteeseen on helppo yhtyä. Osa bussikatoksista on suorastaan törkeän näköisiä. Silti ne ovat juuri niitä maamerkkejä, joihin turistinkin silmä osuu.

Parin vuoden sisällä kaupungissa on vaihdettu alle kymmenen bussikatosta. Uudet ovat upeita lasikatoksia, joita koristavat historiallliset kuvat Kokkolasta. Tämän vuoden määräraha 10 000 euroa riittää vain kahden katoksen uusimiseen. Tahti on aivan liian hidas, ellei rahaa lisätä. Jos kaksi bussikatosta vaihtuu vuosittain, olemme jo kuolleita ennen kuin kaikki on vaihdettu.

Raha on suhteellinen käsite. Se on kuitenkin myös konkretiaa. Jos 5000 eurolla saa yhden uuden bussikatoksen, voisi määräraha olla ensi vuonna 100 000 euroa. Tällä loihtisi uutta ilmettä maakuntakeskukeen jo kahdenkymmenen katoksen verran.

Kaupunginhallitukseen kierrokselle tulevat valtuustoaloitteet tuntuvat saavan aina nolon lopun. Karut faktat kertovat yleensä sen, miksi mitään ei voida tehdä. Aloitteiden tekijöiden on oltava sitkeitä, jos aikovat saada asialleen vauhtia. Ehkä tuoreet valtuutetut ovat?

outi.airola@kpk.fi

”Valtuustoaloitteet tuppaavat jäämään pyörimään a-mapista b-mappiin ja pikkuhiljaa ö-mappiin. Kuitenkin juuri ne sisältävät kuntalaisille tärkeitä asioita, joiden hintakaan ei päätä huimaa.

#