lauantai 25.9.2021 | 13:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mona, Koivuhaan enkeli – Auttamisesta on tullut turvapaikanhakijalle toinen luonto: "Toisten auttaminen tuntuu hyvältä, en osaa sitä muuten kuvailla"

Outi Airola
Ke 8.9.2021 klo 12:00

– Tämä on se meidän enkeli, esittelee Irja Manninen Koivuhaan Hyvän mielen torilla touhuavan ihmisen.

Kahvihuoneeseen saapuu nauravainen Mona Apt, joka on tullut turvapaikanhakijana Irakista kohta kymmenen vuotta sitten. Vaatteet ovat tummanpuhuvat, mutta kasvoilla loistaa aurinko: Monan nimittäminen enkeliksi on aika luonteva valinta.

– Hän on aina iloinen, ottaa vastaan kaikki uudet tulijat ja asiakkaat, neuvoo heitä kaikissa asioissa. Meidän asiakkaistahan puolet on maahanmuuttajia, huomauttaa Koivuhaka-seuran puheenjohtaja Irja Manninen.

Monan etuna on kielitaito. Arabian kielen osaajana hän tulee toimeen viime syksynä tulleiden Syyrian pakolaisten kanssa, mutta monet muutkin kielialueet ovat tuttuja.

– Puhun vähän muitakin kieliä, niin että tulemme toimeen, kertoo Mona.

Kun maa ja kulttuuri ovat outoja, ilman kielitaitoa on vaikea hoitaa arkisia asioita. Kysymyksiä syntyy lasten koulunkäyntiin tai päiväkotiin liittyen, eikä tulkkia ole aina nopeasti saatavissa.

– Toimin tukihenkilönä, kun kaupasta tarvitaan jotakin tiettyä asiaa, kun tulee kiire apteekkiin tai lääkäriin tai kun tarvitsee tietää jotakin, selvittää Mona.

Hänen palveluilleen on kysyntää.

– Sanon aina, että apu on ilmaista. Se on tärkeä asia.

Suomeen on tullut Saddam Husseinin ajoista lähtien paljon turvapaikanhakijoita Irakista. Tulijat arvostavat sitä, että Suomi on turvallinen.

– Suomi on hyvä maa, täällä lasten on hyvä kasvaa, täällä voi tehdä työtä, luettelee Mona.

Hän itse on työskennellyt kampaamoissa ja kahviloissa, perheenisä hitsarina. Nyt on surua, kun mies sairastaa, mutta lapset pärjäävät koulussa hyvin.

– Toisten auttaminen tuntuu hyvältä, en osaa sitä muuten kuvailla, hymyilee Mona.

Hyvän mielen tori perustuu siihen, että kaikki lahjoitettu tavara on ilmaista tarvitseville. Raha ei liiku lainkaan, ellei kahvinmyynnistä saatavia tuloja lasketa.

– Nyt onkin ollut hankalaa, kun koronan vuoksi meillä on rajoituksia toiminnassa eikä tapahtumia ole voitu järjestää, kertoo Manninen.

Vaikka Koivuhaka-seura on saanut tilat käyttöönsä ilman korvausta Koivuhaan taloyhtiötä, pieniä kuluja syntyy.

– Niitä varten tarvitsisimme tapahtumia ja niiden pieniä tuottoja.

Suurempi ongelma koronasta on syntynyt paikan käyttäjille ja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille.

– Monet kokevat yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Ihmiset ovat tosi lujilla myös henkisesti, tietää Manninen.

Kukin tekee sen mitä pystyy – niin Monakin.

– Olen itse saanut apua, niin nyt on halua auttaa muita.

”Toisten auttaminen tuntuu hyvältä, en osaa sitä muuten kuvailla.

#