sunnuntai 29.5.2022 | 08:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Uhrin oikeudet edellä – toisin kuin Suomessa

Ke 8.9.2021 klo 12:00

Suositun surffarin lastentappo järkyttää täällä vähintään yhtä paljon kuin Koskelan koulusurma Suomessa. Los Angelesista pohjoiseen sijaitsevan Santa Barbaran pikkukaupungin lähiöidylli ei enää koskaan palaudu ennalleen. Siellä asuva suosittu surffiopettaja Matt Coleman, 40, on myöntänyt tappaneensa kaksi lastaan, 2-vuotiaan Kaleon ja 10-kuukauden ikäisen Roxyn keihäskalastuksessa käytetyllä harppuunalla elokuun alussa.

Mikä tekee teosta vielä karmivamman, ovat sen syyt. Kun Colemanin vaimo ja lasten äiti Abby valmisteli perheen matkaa leirintäalueelle, mies katosi lapset mukanaan hiiskumatta sanaakaan. Hän ei vastannut tekstiviesteihin, mutta äiti ei uskonut isän voivan vahingoittaa lapsiaan. Sitä ei uskonut kukaan muukaan Mattin lähipiiristä.

FBI jäljitti Colemanin liikkeet puhelimen perusteella, ja kun hän oli palaamassa yksin Meksikosta, viranomaiset olivat häntä vastassa. Noin 30 kilometrin päässä suositusta rantakohteesta Rosaritosta, jossa olen itsekin vieraillut useamman kerran, oli löytynyt kahden lapsen ruumiit pensaikosta.

Coleman kertoi kuulusteluhuoneessa rajanylityspaikalla olevansa QAnon-liikkeen kannattaja. Hänen oli tapettava lapsensa pelastaakseen maailman pedoilta. Coleman oli ”saanut viestejä”, joiden mukaan hänen vaimonsa veressä on käärmeen DNA:ta, ja jonka lapset olivat perineet. Olisiko käärmenainen ollut seuraava uhri?

Päättömiä salaliittoteorioita levittävän QAnonin seuraajat uskovat muun muassa, että entinen presidentti Donald Trump taistelee valtion korkeimmalla tasolla esiintyvää Saatananpalvontaa, kannibalismia ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan. Demokraattijohtajien ja julkkisten väitetään syyllistyvän näihin tekoihin.

Viha- ja ääriliikkeitä tutkiva professori Brian Levin kertoi Los Angeles Timesille, miten QAnon on kuin a lá carte -ruokalista, jonka tarjonnasta vihaajat, ääriajatuksia kannattavat ja mielenterveysongelmista kärsivät voivat valita itselleen mieleisen aterian.

Syvästi uskonnollinen Coleman vaihtoi poliittista suuntaustaan kuin paitaa, ja äänesti viime vaaleissa republikaaneja. Viimeisen kerran. Hän ei tule koskaan enää surffaamaan kaltereiden ulkopuolella - toisin kuin Koskelan koulun tappajat, jotka ovat alaikäisinä vapaalla jalalla jo kolmen vuoden kuluttua ja saavat bonuksena vapautuksen armeijasta.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Mikä tekee teosta vielä karmivamman, ovat sen syyt.

#