lauantai 25.9.2021 | 12:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pikkiriikkinen tiilirakennus yllättää Rantakadulla – Lisärakennus on rakennusmestari Alvar Åkermanin kädenjälkeä, joka oli omimmillaan tiilirakentamisessa

Maria Store
Ke 8.9.2021 klo 20:00

Pikkiriikkinen tiilitalo näyttää olevan kuin puristuksissa kahden isomman talon välissä. Osa kävelee suloisen rakennuksen ohi huomaamatta sitä, osa on ihastellut sitä ja miettinyt, että mikähän on sen historia.

Tiilirakennus on sen vieressä seisovaan keltaiseen puutaloon tehty lisärakennus. Ensimmäinen piirustus on vuodelta 1911 ja siinä lisärakennus on yksikerroksinen.

– Vuodelta 1928 löytyy muutospiirustus, jossa rakennus on korotettu kaksikerrokseksi, kertoo K.H. Renlundin museon tietopalveluamanuenssi Anna Katriina Puikko.

Samoihin aikoihin vieressä olevaa, jo 1700-luvulla rakennettua puutaloa laajennettiin siten, että se tuli kiinni lisärakennukseen.

– Toisella puolella, nykyisen kivitalon tilalla oli puutalo. Tiilisen lisärakennuksen edestä purettiin mitä ilmeisemmin jokin talousrakennus.

Tiilisessä lisärakennuksessa oli vuoden 1928 piirustuksen mukaan keittiö ja ruokasali ensimmäisessä kerroksessa ja yläkerrassa makuuhuone, wc ja ”daglig rum” eli eräänlainen päivähuone.

Vuoden 1928 muutospiirustus on kaupungin rakennusmestari Alvar Åkermanin allekirjoittama. Puikko arvelee, että myös aiempi piirustus (1911) on tämän tekemä, niin samankaltainen se on.

– Åkerman oli omimmillaan tiilirakentamisessa ja hän suunnittelikin paljon tiilirakennuksia kaupunkiin.

Åkerman suunnitteli esimerkiksi jo puretun Kauppahallin Rantakadulle, tiilirakennuksen Pormestarinkadulla, Ykspihlajan vanhan koulun ja Maximin talon.

– Rantakadun tiilirakennus muistuttaa keskieurooppalaisia ja englantilaisia rakennuksia. Åkerman oli hyvin perillä siitä, mitä ulkomailla tehtiin ja seurasi aikaansa. Ne vaikutteet näkyvät hyvin tässäkin tiilirakennuksessa, Puikko sanoo.

Tältä Rantakatu 23 näytti ennen muinoin. Tiilinen lisärakennus sijaitsee sen vasemmalla puolella, mutta kuvan oton aikaan sitä ei vielä ollut rakennettu.
Vi Neristassbor rf. / Kokkolan kotiseutuarkisto

Puutalossa, joka rakennettiin ilmeisesti jo 1700-luvun lopussa, asusti laajennuksen aikaan Löfmanin perhe. He olivat postinkantajia kahdessa polvessa. Vanhoista lehdistä löytyy useita ilmoituksia, joissa Löfmanit tarjoavat vuokralle eri kokoisia asuntoja Rantakadulla.

– Epäselvää on kuitenkin olivatko vuokra-asunnot tiilirakennuksessa vai puutalossa. Niitä on voinut olla myös molemmissa. Vuokralaisia on ollut ilmoitusten perusteella ainakin 20- ja 30-luvuilla, ilmeisesti myös myöhemmin.

Tiilirakennuksessa on nykyään kaksi vuokra-asuntoa. Jossain tontin rakennuksessa toimi vuosien mittaan myös ainakin jalkineliike.

Tässä juttusarjassa nostamme esiin valikoituja paloja K.H. Renlundin museon Kokkola 400 -näyttelystä, joka on esillä vielä vuoden loppuun saakka. Alvar Åkermanista löytyy lisää tietoa näyttelyn Rakentajat-osuudesta.

”Tiilisen lisä-rakennuksen edestä purettiin mitä ilmeisemmin jokin talousrakennus.

#