lauantai 25.9.2021 | 12:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan merimieskirkko täyttää tänä vuonna 90 vuotta – Satamakuraattori on merimiesten tukena niin kaupassa asioimisessa kuin juttukaverinakin: "Yhteys kotiin on merimiehillä aina ensimmäisenä mielessä"

Maria Store
To 9.9.2021 klo 17:30

KOKKOLA

90 vuoden ajan Kokkolan merimieskirkko on toiminut tukipisteenä ympäri maailmaa Kokkolan satamaan saapuville merimiehille. Maailman meno on muuttunut tuona aikana hurjasti, mutta yksi asia pysyy samana.

Merimiehet kaipaavat ennen kaikkea yhteyttä kotiin. Ennen se tarkoitti kirjeiden kirjoittamista ja jonotusta merimieskirkon lankapuhelimille, nykyisin sim-korttien ja latausseteleiden ostamista.

– Yhteys kotiin on merimiehillä aina ensimmäisenä mielessä. Kun kännykät yleistyivät, eivät ne silti välttämättä toimineet ulkomailla tai soittaminen oli kallista. Älypuhelimet ovat muuttaneet paljon. Nyt merimiehet voivat soitella vaikka videopuheluita kotiin ja siksi kävijämäärät merimieskirkollakin ovat vähentyneet, selvittää satamakuraattori Anu-Marja Kangasvieri.

Kangasvieri on toiminut satamakuraattorina 16 vuoden ajan. Yhä useammin Kangasvieren työ suuntautuu laivoille, koska merimiehet eivät laivojen lyhyiden pysähdysten aikana välttämättä ehdi kirkolle. Soitto hänen puhelimeen saattaa jo tulla ennen kuin laiva on satamassa.

– Kysellään voinko tuoda heille jotain tiettyä tai sovitaan kuljetuksesta kauppaan. Monelle on tärkeää päästä vain hetkeksi pois laivalta, se tuo vaihtelua arkeen. Korona-aikaan olen usein käynyt kaupassa heidän puolestaan.

Kaupungin kirpputorit ovat myös merimiesten suosiossa ja niitä kehutaan usein.

Laivakäynneillä Kangasvierellä on usein mukana edullisia matkamuistoja, kuten jääkaappimagneetteja ja kassillinen lämpimiä vaatteita. Niitä merimiehet haluavat ostaa.

– Sää on yleinen puheenaihe kun juttelemme. Monet ovat niin iloisia kun näkevät pikkuisenkin määrän lunta täällä! Mutta ilmastoon moni ei silti osaa varautua ja saattavat kulkea talvellakin lyhythihaisissa, kertoo yhdeksän vuotta merimieskirkon vapaaehtoisena työskennellyt Oili Koski.

Hänen mielestään antoisinta työssä on juuri keskustelut eri kansallisuutta edustavien merimiesten kanssa.

– Samalla saan pidettyä kielitaitoa yllä. Englannilla pärjää hyviin.

Kokkolan merimieskirkolla on kymmenkunta vapaaehtoista.

– Meillä on täällä hyvä porukka, jonka kanssa on mukava tehdä töitä.

Kokkolan merimieskirkko

Kokkolan Ykspihlajan satamalähetys on perustettu vuonna 1931. Satamassa on todennäköisesti ollut jonkinlaista merimieskoti- tai lukusalitoimintaa aiemminkin, mutta sen työn ylläpitäjästä ei ole tarkkaa tietoa.

Suomen Merimieslähetysseuran (vuodesta 1994 Suomen Merimieskirkko) lukusali valmistui Kokkolaan vuonna 1937.

Tässä lukusalissa toimittiin 60 vuotta. Talo peruskorjattiin kahdesti: 1950- ja 60-lukujen taitteessa sekä 1970-luvun alussa.

Suomessa toimineiden lukusalien nimitys muutettiin 1990-luvun alussa merimieskirkoksi.

Nykyisiin toimitiloihin entiseen satamakonttoriin, lähemmäs kantasatamaa, siirryttiin vuonna 1994.

Lähde: merimieskirkko.fi

Merimieskirkon ovet ovat auki kaikille, uskontokunnasta riippumatta. Vanhassa satamakonttorissa toimivassa kirkossa on hiljainen huone, jossa voi halutessaan käydä rukoilemassa.

– Moni pitää varmasti nykyisin yhteyttä omaan kotiseurakuntaansa myös netin kautta. Satunnaisesti tulee katolilaisilta kyselyä messuista, mutta niitä järjestetään harvoin Kokkolassa, että ne eivät tahdo osua kohdalle.

Korona muutti myös merimieskirkon toimintaa. Kangasvieri kävi laivoilla, mutta useimmiten vain kannella. Vieläkään kaikille laivoille ei pääse sisätiloihin.

– Normaalisti olen tehnyt noin 400 laivakäyntiä vuodessa. Korona aikana tietenkin paljon vähemmän.

Laivakäynnit vähenevät myös jatkossa, koska kuun alusta Kangasvieri tekee töitä merimieskirkolla enää osa-aikaisesti.

Laivalla tai merimieskirkossa merimiesten kanssa vaihdetaan kuulumisia ja jutellaan niitä näitä.

– Joskus jollakin voi olla murheita, jos esimerkiksi läheinen on kuollut. Monia vaivaa koti-ikävä. Moni ilahtuu pelkästään siitä, että laivalle tulee joku ulkopuolinen, jonka kanssa pääsee juttelemaan. Monesti he ovat samalla sakilla pitkään keskenään.

90 vuotta vanhaa merimieskirkkoa juhlitaan sunnuntaina 19. syyskuuta Ykspihlajan kirkossa. Luvassa on messu, jonka jälkeen juodaan kakkukahvit.

Juhlan kunniaksi kirkolle tuodaan esille myös harvinaisuus: merimies Olavi Kärkkäisen merimiesarkku sisältöineen. Kärkkäinen lähti Ykspihlajasta merille 17-vuotiaana ja työskenteli laivoilla 50-70-luvuilla.

– Kiinasta hän hankki merimiesarkun ja matkoiltaan paljon erilaisia matkamuistoja, muun muassa viisimetrisen käärmeennahkan.

Kärkkäinen kuoli Göteborgissa vuonna 2000. Vuonna 2009 tämän sisko lahjoitti arkun sisältöineen merimieskirkolle.

– Lahdessa asuva sisko halusi sen juuri tänne, koska täältä Olavi maailmalle lähti, kertoo Kangasvieri.

Merimiesarkku on esillä Ykspihlajan kirkossa 90-vuotisjuhlapäivänä 19.9. klo 15.30–17 ja ma–ke 20.–22.9. klo 12–14 ja 17.30–19.30.

#