lauantai 25.9.2021 | 12:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkola-palkinnot Navetan Naisille ja Jarski Paanaselle – Kokkolan kaupunki jakoi Kokkola-palkintoja taiteen ja perinnekulttuurin alalla ansioituneille ja kunniamitaleja kaupunkia ansiokkaasti palvelleille

Ke 15.9.2021 klo 10:00

Kokkola-palkinnot myönnettiin tänä vuonna Navetan Naiset Ay:lle persoonallisen ja vetovoimaisen kulttuurimatkailukohteen luomisesta Lohtajalle ja Jarl-Erik ”Jarski” Paanaselle pitkäaikaisesta ja paneutuneesta perinteenkeruutyöstä kokkolalaisen kevyen musiikin parissa.

Kaupunki jakoi tuhannen euron suuruiset palkinnot perjantaina kaupungintalolla järjestetyssä tilaisuudessa.

Kokkola-palkinnot myönnetään vuosittain taiteen tai perinnekulttuurin alalla ansioituneille kokkolalaisille tai kulttuuriteolle, joka on edistänyt kokkolalaisuutta tai tuonut esille Kokkolaa kansallisesti tai kansainvälisesti. Tämän vuoden Kokkola-palkintojen jaosta on päättänyt toukokuussa kaupungin sivistyslautakunta.

Jarski Paananen julkaisi Keikalla-kirjan vuonna 2017.
Maria Store

Perusteluissa todetaan, että ”Jarl-Erik Paanasen työ alueen musiikkiperinteen kokoamisessa ja ylläpitämisessä sopii mainiosti molempien keskeisten palkitsemiskriteereiden piiriin”.

Jarski Paanasen Keikalla-sivusto sekä siihen liittyvät Keikalla-kirja ja Youtube-palvelu esittelevät Kokkolan ja koko laajan Keski-Pohjanmaan alueen artisteja, yhtyeitä ja muusikoita 1920-luvulta nykypäiviin saakka.

Kunniamitalit

Kultainen, hopeinen tai pronssinen kunniamitali voidaan myöntää kokkolalaiselle, joka työpanoksellaan on näyttävästi tuonut kotikaupunkiaan esille, ansioituneelle luottamushenkilölle tai kaupungin nykyiselle tai entiselle työntekijälle ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta kunnallisesta toiminnasta tai kiitollisuuden osoituksena huomattavista palveluksista. Kunniamitali voidaan myöntää myös ansioista tieteen tai taiteen alalla, pitkäaikaisesta ja merkittävästi panoksesta yhteiskuntaelämässä sekä merkittävästä saavutuksesta urheilun parissa.

Kunniamitalien ja kunniamainintojen myöntämisestä päättää mitalitoimikunta, jonka jäsenet ovat kaupungin luottamushenkilöitä ja kaupunginjohtaja.

Keikalla-kattaus on laaja ja se käsittää koko kevyen musiikin kentän tanssilavoista esiintyjineen, kansanmusiikin kautta rock-musiikkiin.

”Jarskin ja hänen taustallaan olevan, vapaaehtoistyöhön perustuvan verkoston rakkaus alueemme musiikkihistoriaan on varmistanut sen, että tämä korvaamaton aineeton perintömme on tallennettu ja avoimesti käytettävissämme. Ja tuo aineisto täydentyy edelleen.”

Lohtajalaiselle Navetan Naiset Ay:lle palkinto myönnettiin persoonallisen ja vetovoimaisen kulttuurimatkailukohteen luomisesta Lohtajalle.

Jukkolan suvun kahdeksan naisen ryhmä päätti vuonna 2013 ryhtyä hyödyntämään suvun tyhjäksi jäänyttä navettaa elämysillallismiljöönä.

Navetanvintti tyhjennettiin, kunnostettiin ja sisustettiin suvun voimin, ja ensimmäiset Navettabileet järjestettiin jo elokuussa 2013.

Navetanvintin suosio sai naisryhmän perustamaan toiminnan pyörittäjäksi yrityksen, joka on sittemmin ottanut tilausravintola- ja näyttelytoiminnan käyttöön muitakin tiloja navetasta. Esimerkiksi Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat ovat hyödyntäneet Navetanvintin miljöötä konserteissaan.

Varsinainen navettatila on toiminut kesällä 2019 ja 2021 taidenäyttelykäytössä. Miina Äkkijyrkän ja Kaj Stenvallin näyttelyt vetivät molemmat tuhansia kävijöitä.

Kokkolalaisten ja keskipohjalaisten näyttelyvieraiden lisäksi Jukkolanmäen taidenavettaan ovat löytäneet myös taiteenystävät ympäri Suomea.

”Kokkola-palkinnot myönnetään vuosittain taiteen tai perinnekulttuurin alalla ansioituneille kokkolalaisille tai kulttuuriteolle.

Kunniamitaleita 24 kokkolalaiselle

Kokkolan kaupungin kunniamitalit luovutettiin kotikaupunkiaan ansiokkaasti palvelleille henkilöille Kokkolasalissa perjantaina. Kaikkiaan kunniamitaleita myönnettin tänä vuonna 24 henkilölle.

Kultaisen kunniamitalin saivat:

CABB Oy:n väistyvä toimitusjohtaja Juha Hiironen pitkästä urastaan alueen merkittävän työnantajan johdossa.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi etenkin ansioituneesta työstään Soiten koronatyön johtajana.

Työplus oy:n entinen toimitusjohtaja Jarmo Nissi pitkästä työurastaan kaupungin ja Työplus oy:n palveluksessa, sekä panoksestaan lukuisissa luottamushenkilötehtävissä.

Kaupunginvaltuutettu Pekka Nurmi ansioistaan pitkän linjan kunnallispoliitikkona ja panoksestaan useissa kunnallisissa luottamustehtävissä.

Hopeinen kunniamitali

Hopeinen kunniamitali myönnetään kotiseutuasiantuntija Helena Anttiroiko-Mehtälälle, kulttuurisihteeri Kirsi Hänniselle, asiamies Esko Keski-Vähälälle, toimittaja Tom Johanssonille sekä kaupunginvaltuutettu Marlén Timoselle.

Pronssinen kunniamitali

Pronssinen kunniamitali myönnetään tarkastuslautakunnan pitkäaikaiselle jäsenelle Hannele Zittingille, yleiskaava-arkkitehti Päivi Cainbergille, kestävyysjuoksija Nina Chydeniukselle, talouspäällikkö Hanna Ekholm-Kippolle, Paikallishistorian Erikoistietotoimisto ETT:lle, tarjoilija Hannele Hanssonille, kalastaja Harri Lahdelle, professori Ulla Lassille, valmentaja Rolf Mannströmille, liikuntatoimenjohtaja Lotta Nyqvistille, vapaaehtoistyöntekijä Jairi Paloselle, yrittäjä Marjo Säipälle, vapaaehtoistoimija Heikki Teerikankaalle, kaupunginvaltuutettu Petri Tofferille sekä ylilääkäri Markku Vähähyypälle.

Lisäksi tänä vuonna myönnetään erikoismaininnat hengenpelastustehtävistä Aukusti Isomaalle, Niklas Mäenpäälle ja Oliver Tainiolle sekä Timo Seppälälle ja Kokkolan meripelastajille. Bjarne Kallis huomioidaan pitkäaikaisesta urastaan luottamushenkilönä ja kuntavaikuttajana ja Kokkolan Hermeksen ja Kokkolan Tiikereiden edustusjoukkueet huomioidaan saavutuksistaan vuoden 2020 aikana.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja peruspalvelukuntayhtymä Soiten henkilökunta saa tunnustusta ansiokkaasta työstään pandemian aikana Kokkolan ja sen asukkaiden hyväksi.

Kunniamaininnat

Kunniamaininnat kaupungin juhlavuoden toteuttamisesta myönnetään Kokkolan kaupunginteatterille, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille, Kuoro Kokkola ry:lle, Raimo Vertainen & Guardia Nueva – viihdeorkesterille, Dance All Year Long – tanssihankkeelle sekä kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaukselle, kulttuuriohjaaja Berit Storelle, kaupunginjohtajan sihteeri Sonja Remellille sekä kaupungin puutarhuri Sini Sangille.

Tilaisuudessa ojennettiin myös tasavallan presidentin viime itsenäisyyspäivänä myöntämät kunniamerkit lääkäri Brit Stenmanille ja maanviljelijä Jaakko Lukkarilalle.

#