keskiviikko 8.12.2021 | 18:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kauppakeskuksen näyteikkuna omakuvia täynnä: "Osa on realistisia, toiset taas villimpiä. Mukana on esimerkiksi muotokuva oppilaasta donitsina"

Maria Store
Ke 15.9.2021 klo 13:00

Tässä me ollaan! Me Taidetalolla! julistaa Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun installaatio kauppakeskus Chydenian näyteikkunassa.

Reippaasti yli 300 omakuvaa koristaa näyteikkunaa. Taustalla on kuvataidekoulun tukikohta, Taidetalo Renlund.

– Korona on vaikuttanut tekemiseen kuvataidekoululla. Kaikki ovat pitkään olleet omissa poteroissaan, kaivanneet toisiaan ja paluuta normaalin. Halusimme teoksella korostaa kuvataidekoulun mahtavaa ja voimauttavaa yhteisöllisyyttä. Installaatio on vähän kuin ystäväkirja, kertoo vs. rehtori Kukka-Maaria Koskinen.

Oppilaita taidekoululla on 391 ja lähes kaikki ovat tehneet omakuvan installaatioon. Kädet ovat olleet vapaat niin tyylin kuin toteutuksenkin suhteen.

– Osa on realistisia, toiset taas villimpiä. Mukana on esimerkiksi muotokuva oppilaasta donitsina, kertoo Koskinen.

Esillä on laaja kirjo tekniikoita: on keramiikkaa, sekatekniikkaa, grafiikkaa, maalauksia, piirroksia ja valokuvia. Myös kokovariaatioita löytyy aina pikkiriikkisestä 6-vuotiaan tekemästä omakuvasta tikun nokassa lähes realistisen kokoiseen omakuvaan.

Ripustamisessa oli omat haasteensa, kun pieneen tilaan piti saada yli 300 teosta paikoilleen.

– Täytimme tilan lattiasta kattoon. Osa teoksista on 3-4 metrin korkeudella. Ripustaessa oli olo kuin elefantilla posliinikaupassa, kun yriteltiin välttää jo ripustettujen teosten kaatamista, kertoo kuvataidekoulun opettaja Reetta Breilin naureskellen.

Kukka-Maaria Koskinen (vas.), Reetta Breilin ja Olivia Komulainen omakuvien keskellä. Oikealla näkyy Komulaisen lopputyö.
Maria Store

Näyteikkunaa komistaa myös 18-vuotiaan Olivia Komulaisen visuaalisen taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukainen lopputyö, Uuden edessä. Maalauksessa keskiössä on nuori, juuri lentämään oppinut merikotka.

– Teos käsittelee lapsuuden ja aikuisuuden välistä rajapintaa. Se kuvastaa sitä hetkeä kun on pian valmis muuttamaan omille, mutta asuu kuitenkin vielä kotona vanhempien luona, Komulainen selvittää.

Lasten ja nuorten kuvataidekoulu täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Sen kunniaksi keväällä järjestetään kaksi näyttelyä: entisten oppilaiden näyttely Roosin talolla ja juhlavuosinäyttely ITE-museolla.

”Mukana on esimerkiksi muotokuva oppilaasta donitsina.

#