keskiviikko 8.12.2021 | 18:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Karleby Ungdomsförening juhli 125-vuotisjuhlia pari vuotta sitten ja julkaisi nyt historiikin: "Toisten puolesta iloitseminen ja yhteisöllisyyden tunne on Kuffenissa parasta"

Maria Store
Ke 15.9.2021 klo 15:00

Jungsborgilla, Karleby Ungdomsföreningenin (KUF) tukikohdassa on solmittu elämänpituisia ystävyyksiä ja löydetty elämänkumppaneita. Osa aktiiveista on pyörinyt talossa pikkulapsesta asti.

– Vanhemmat jäsenet kertovat, miten hienoa on seurata ehkä vähän ujojen uusien tulokkaiden kasvua keskeisiksi hahmoiksi toiminnassa. Juuri tämä toisten puolesta iloitseminen ja yhteisöllisyyden tunne on Kuffenissa parasta, toteaa hiljattain julkaistun 125-vuotishistoriikin kirjoittaja Harriet Jossfolk-Furu.

Historiikki onkin siksi saanut nimekseen Tillsammans, eli Yhdessä.

Karleby Ungdomsförening juhli 125-vuotisjuhlia jo pari vuotta sitten, mutta historiikki julkaistiin vasta nyt.

– Siten saimme mukaan itse juhlan, mutta myös poikkeuksellisen korona-ajan, joka keskeytti perinteikkään toiminnan.

Kuffen tunnetaan ennen kaikkea riemukkaista uudenvuodenrevyistään, joita esitettiin yhtäjaksoisesti 1970 lähtien, kunnes korona laittoi viime vuonna toiminnalle stopin.

Historiikissa käydään lyhyesti läpi yhdistyksen ensimmäistä sataa vuotta, mutta syvemmin pureudutaan viimeiseen 25 vuoteen.

– Tuntuu, että tuona aikana on tapahtunut niin paljon, että se piti saada kansiin jo nyt. Jos sen olisi säästänyt toiset 25 vuotta, olisi asiat unohtuneet tai tämä pala historiasta olisi jäänyt liian pieneen rooliin, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Jan Molander.

Jossfolk-Furu nostaa esimerkiksi Kuffenin osallistumisen Marokossa järjestetyille teatterifestivaaleille, jonne yhdistys pääsi Kaaos i kulisserna -esityksellään voitettuaan Nordiska Amatörteaterfestivalenin Norjassa.

– Musikaaleilla, joita Kuffen on toteuttanut yksin tai yhdessä muiden amatööriteattereiden kanssa, on ollut iso merkitys monelle. Samoin Kahakka-näytelmällä.

Historiikissa pääsevät esille myös uskolliset yhdistysaktiivit, joita esitellään useiden henkilöhaastattelujen muodossa. Mukana on tuttuja nimiä Alf Mylläristä Isa Lindgren-Backmaniin. Esille pääsevät myös ne, jotka tekevät vapaaehtoistyötä kulissien takana ja hoitavat esimerkiksi lavastuksen, valon ja äänet esityksiin tai hoitavat väliaikatarjoilun.

– Minusta oli tärkeä nostaa myös heidät esille. Kiinnostava haastateltava oli esimerkiksi Jungsborgin oma talonmies, joka on pitänyt huolen talosta jo 50 vuoden ajan, sanoo Jossfolk-Furu.

Tuhdissa, 320-sivuisessa teoksessa on paljon kuvia vuosien varrelta.

– Saimme Harrietin kanssa leikkiä etsivää, kun yritimme selvittää mistä tuotannosta mikäkin kuva on ja ketä kuvissa on, kertoo kirjan taitosta ja ulkoasusta vastannut Henrik Forslund.

Forslundin idea oli jäljittää kuvateksteihin repliikkejä kuvassa olevista esityksistä. Repliikit on tietenkin kirjoitettu Kuffenille niin keskeisellä Kokkolan ruotsinkielisellä murteella, grundsprååtsilla.

Kirjassa on julkaistu myös muutama revyistä tuttu laulu. Yksi niistä on Pauliina Holmqvistin kirjoittama sketsi jo ikääntyneistä Tähkäpäästä ja tätä pelastavasta ritarista.

– Se sai valtavan suosion ja Lotta Sundellin esittämä hahmo nähtiin sittemmin useammassa revyyssä, kertoo Jossfolk-Furu.

Kirjassa tuodaan esille myös Kuffenin monipuolista toimintaa kuoroista kansantanssiin sekä urheiluun. Sekä GBK että GIF ovat saaneet alkunsa Kuffenista.

– Oma lukunsa on itse 110-vuotias Jungsborgin rakennus, jossa venäläinen sotaväki majaili 1918 ja joka myöhemmin toimi esimerkiksi kunnantalona.

”Juuri tämä toisten puolesta iloitseminen ja yhteisöllisyyden tunne on Kuffenissa parasta.

#