perjantai 3.12.2021 | 12:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Marin toi lohtulauseita kaupunkiin

Outi Airola
Ke 22.9.2021 klo 11:00

Olipa mielenkiintoista seurata pääministeri Sanna Marinin visiittiä Kokkolaan. Pääministeri oli nauravainen ja helposti lähestyttävä, poissa oli tietty kankeus ja teflonpinta, eikä hän juurikaan ulkoisesti eronnut häntä ympäröivistä opiskelijoista – samat mustat pillifarkut ja villapaita upottivat hänet yleisöön. Tajusin nopeasti, että tällaista politiikan pitäisi olla. Sen keulahahmojen pitäisi pystyä puhuttelemaan tulevaisuuden ihmisiä, ei meitä menneen ajan jäännöksiä.

Miksi näin? Siksi, että maailma muuttuu nyt nopeammin kuin ennen. Meillä on suuria kysymyksiä, joita ei ratkota vanhoilla resepteillä. Politiikkaan pitää saada synnytettyä kansanliikkeitä – muitakin kuin perussuomalaiset – jotka ottavat huomisen ongelmat hyppysiinsä. Oli siis varsin mukavaa nähdä, että politiikka kiinnostaa nuoria, kunhan asioista puhutaan ymmärrettävästi. Sen parempi, jos puhuja on nuori.

Kokkolalle – ja Kruunupyylle – pääministeri toi hyviä uutisia. Hän lupasi, että kruunupyyläiset voivat jatkossakin saada terveyspalvelunsa Kokkolasta. Näin hän pyyhkäisi selvitysmiesten ja ehkä Krista Kiurunkin näkemykset maton alle. Siihen hänellä lienee valtaa. Samoin hän intoili alueen akkumateriaaliteollisuudesta, joka kattaa kohta muunkin Suomen tarpeet. Onneksi Kokkola alkaa nostaa profiiliaan tässä asiassa entistä paremmin Kokkola Material Weekin merkeissä.

Hyvä uutinen on myös Kokkolan sataman tunnustaminen Suomen merkittävimpien satamien joukkoon. Maan kolmanneksi vilkkainta satamaa yritetään nyt kangeta mukaan EU:n TEN-T-verkkoon. Se tarkoittaisi, että Kokkolan satama olisi osa Euroopan alueen tärkeimpiä liikenneväyliä, joiden kunnosta ja rahoituksesta pidettäisiin huolta myös laajemmin. Pääministeri lupasi tällekin siunauksensa.

Kokkolalla tuntuu olevan nyt siivet selässä monella sektorilla. On pöhinää ja nostetta, menoa ja meininkiä. Kannattaa silti lukea tästä lehdestä mielipidekirjoitus, joka huomauttaa pitkäaikaistyöttömyyden tuplaantumisesta kahdessa vuodessa. Vaikka katse tähyää korkeuksiin, pitää muistaa myös ruohonjuuritaso. Kokkola oli takavuosina maan parhaita työttömyyden hoitajia. Se titteli pitää hakea nyt takaisin. Jos ei muuta syystä, niin työttömyyssakkojen välttämisen vuoksi. Kolme miljoonaa vuodessa kankkulan kaivoon on paljon rahaa. Sillä lyhentäisi vaikka hybridiareenan velkaa mukavasti.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Tajusin nopeasti, että tällaista politiikan pitäisi olla. Sen keulahahmojen pitäisi pystyä puhuttelemaan tulevaisuuden ihmisiä, ei meitä menneen ajan jäännöksiä.

#