perjantai 3.12.2021 | 11:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Erittäin hyvässä käytössä oleva hyötykäyttöasema muuttaa muualle: " Hyötykäyttöaseman tulisi sijoittua niin, että ihmisten on helppo liikkua sinne"

Outi Airola
Ke 22.9.2021 klo 11:00

Sen jälkeen kun Mottiseen avattiin hyötykäyttöasema, kokkolalaisten sohvat ja televisiot ovat päätyneet yhä harvemmin metsään. Se on itse asiassa niin harvinaista, että kun Laajalahden metsästä löytää rikkinäisen jääkaapin, pitää oikein miettiä, miksi se on raahattu sinne. Olisihan se helpompaa kuskata Prisman taakse, autolla perille asti.

– Tämähän on tosi hyvä ja hyvällä paikalla! kehuu vakituinen käyttäjä Jali Holländer.

Innokas remppamies puuhaa jatkuvasti jotain, jolloin puujätettä ja muuta syntyy säännöllisin välein pois kuskattavaksi. Ilmainen palvelu on luksusta, joka herättää jopa kateutta muissa kunnissa – harvoin tarpeetonta tavaraa saa kuskata mihinkään ilman pientä maksua. Niinpä Mottisen hyötykäyttöaseman häviäminen nykyiseltä paikaltaan on puhuttanut kovasti viime viikon aikana.

– Kyllä siitä on kyselty. Mutta mehän emme tiedä asiasta sen enempää, sanoo yksi työntekijöistä.

Mistä siirrossa on kyse? Vuonna 2003 avattu hyötykäyttöasema on toiminut kaupunkilaisten näkökulmasta hyvin. Viime vuonna asemalla käytiin yli 100 000 kertaa. Jokainen kaupunkilainen vauvasta vaariin yli kaksi kertaa. Se kertoo jo suosiosta. Miksi siis muutto?

Mottisen hyötykäyttöasemaa pyörittää Ekorosk. Toimitusjohtaja Michael Östman kertoo heti, mitä vikaa nykyisessä paikassa on.

– Nykyinen paikka on optimaalinen, mutta toiminta tarvitsee lisää tilaa. Hyötykäyttöasema ei vastaa enää modernia hyötykäyttöasemaa ja se on alimitoitettu verrattuna kävijä- ja jätemääriin sekä lajitteluvaatimuksiin, sanoo Östman.

Tarkemmin ajateltuna Mottisessa saa aina jonottaa. Ahtauttakin on, kun lautoja ja suuriakin rakennuslevyjä kannetaan peräkärryistä ulos. Yllättävän pienellä alueella suhaa yhtä aikaa autotolkulla ihmisiä ja tavaroita.

Äänestä syyskuun aikana!

Uudeksi hyötykäyttöaseman paikaksi on ehdolla seitsemän vaihtoehtoista sijaintipaikkaa.

Nykyisen paikan lisäksi kyseeseen tulisivat Kosilankuja (Eteläväylän toisella puolella), Storkohmon, Topparinmäen, Ventuksentien tai Rantavallin alueet. Rantavallin alue sijaitsee Pietarsaaren rantatien varressa Kvikantin risteyksen tuntumassa. Myös oman ehdotuksensa voi antaa.

Sähköinen kysely on auki syyskuun ajan osoitteessa http://mpt.link/hyotykayttoasema.

Toinenkin syy muuttoon on: rautatieaseman uudet järjestelyt alikulkuineen Prisman puolelle ovat jo pitkällä. Rautatieaseman kulmalta lähtee jatkossa kevyen liikenteen väylä Kosilaan – tämä hanke pyritään toteuttamaan kahden vuoden sisällä. Samalla kokkolalaisten liikemiesten ostama vanha Postiterminaalin alue kokee muodonmuutoksen. Hyötykäyttöasema sopii kaupan ja liike-elämän kasvavaan keskittymään huonosti.

– Syy muuttoon on se, että nykyinen paikka on liian pieni, eikä salli toiminnan kehittämistä. Se on kooltaan alle puolet siitä, mitä nykyaikaisen aseman tulisi tuolla käyttäjämäärällä olla, sanoo kaupunkisuunnitelupäällikkö Jouni Laitinen.

Mallia on haettu Pietarsaaresta, jossa uusi hyötykäyttöasema antaa osviittaa toimivasta mallista.

– Se on eri mallinen ja paljon isompi kuin meidän nykyinen asema. Erittäin toimiva, tietää Laitinen.

Nykyisen paikan laajentaminen teitä siirtelemällä voisi onnistua, mutta se olisi hankala ja kallis prosessi. Niinpä kaupunki on avannut kokkolalaisille kyselyn siitä, missä hyötykäyttöasema voisi jatkossa sijaita. Se tiedetään, että kovin kauas hyötykäyttöasemaa ei kannata viedä.

– Mitä kauemmas hyötykäyttöasema on sijoitettu ja mitä huonommilla yhteyksillä, sitä vähemmän ihmiset käyttävää asemaa, tietää Ekoroskin Östman.

Ekoroskilla on siis vain yksi toive.

– Hyötykäyttöaseman tulisi sijoittua niin, että ihmisten on helppo liikkua sinne.

Hänen mukaansa esitetyistä, uusista sijoituspaikoista löytyy hyviä vaihtoehtoja. Kunhan kaupunkilaiset ovat äänestäneet, neuvottelut uudesta sijainnista käynnistyvät.

– Itse en ota kantaa mihinkään suuntaan. Antaa kaupunkilaisten vapaasti kertoa näkemyksensä, rohkaisee Laitinen.

”Hyötykäyttöaseman tulisi sijoittua niin, että ihmisten on helppo liikkua sinne.

”Tämähän on tosi hyvä ja hyvällä paikalla!

#