sunnuntai 29.5.2022 | 07:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Mäkelä kolumnissaan: "Tunnen ylpeyttä siitä, että pidän talosta ja omalta osaltani asuinalueestamme hyvää huolta"

Ke 22.9.2021 klo 12:00

Ostimme ensimmäisen kotimme vähän yli parikymppisinä. Kävimme katsomassa useita, mutta päädyimme lopulta pieneen omakotitaloon Ykspihlajassa. Se ei ollut näkemistämme taloista suurin, korein tai uusin, mutta syystä tai toisesta klikkasi.

Talon rakensi kolmihenkiselle perheelleen eräs Kosola 1961. Kun ostimme talon rouvan kuolinpesältä yli 50 vuotta myöhemmin, naapurit kehuivat ostosta, koska Kosolat olivat olleet talostaan ylpeitä ja pitäneet siitä huolta. Autotalliin jäi työkaluja, heloja ja pienrautaa, joista on usein löytynyt ratkaisu pieniin korjaustarpeisiin. ”Katso löytyykö Kosolalta” on sanottu usein. Talon ensimmäinen omistaja on ollut tietyllä tavalla läsnä kun remontoimme.

Vuonna2013 meillä oli yksi lapsi ja nyt niitä on neljä. Kun kuopuksemme syntyi, alkoi tuntua, että talomme on käynyt meille ahtaaksi. Olin aina ajatellut, että olisin ihminen, joka vaihtaisi mielellään maisemaa muutaman vuoden välein ja laittaisi innoissaan aina uutta kotia, mutta ajatus talomme jättämisestä suretti.

Kun ostimme sen, rahaa oli vähän ja teimme vain välttämättömimmät remontit. Pieniä projekteja riittäisi loputtomiin. Olimme alkuun ihan umpisurkeita kotinikkareita ja olemme myöhemmin korjailleet omiakin tekosia. Se ei haittaa, olemme oppineet aika hyviksi. Talo on koko ajan kuiskinut mihin se vielä taipuisi, jos antaisimme sille mahdollisuuden. Lopulta päätimme antaa sen kasvaa perheemme mukana. Tänä kesänä pienen punatiilitalon kylkeen kasvoi pieni laajennus. Samalla koko taloon rapattiin yhtenäinen pinta, jonka viimeistä kerrosta ruiskutetaan tätä kirjoittaessa. Yksi meidän ja talomme suurista haaveista toteutuu. Tunnen ylpeyttä siitä, että pidän talosta ja omalta osaltani asuinalueestamme hyvää huolta.

Ykspihlaja on meille rakas, ja olen varma, että paikallisylpeyttä löytyy muualtakin. On Kokkolan etu, että vanhoja asuinalueita pidetään kunnossa - että taloja remontoidaan, laajennetaan, että ne elävät ajassaan ja muokkautuvat asukkaidensa tarpeisiin. Kokkola ei voi vain kasvaa reunoille uusia asuinalueita ja antaa vanhojen rapistua, mikäli kantakaupunki halutaan pitää elinvoimaisena. Kaupungin rakennusvalvonnan roolia keskustelevana, neuvovana, joustavana, mahdollistavana ja luotettavana osallisena näissä hankkeissa ei voi kylliksi korostaa. Oman kokemuksemme perusteella tuon roolin omaksumisessa on vielä tekemistä, mutta tahdon uskoa, että siihen on vilpitön halu, kuten julkisuudessa on annettu ymmärtää.

Kirjoittaja pitää vanhojen talojen kunnostamista yleishyödyllisenä tekona, joka auttaa vanhojen asuinalueiden ja kantakaupungin elinvoiman säilyttämisessä.

”Tunnen ylpeyttä siitä, että pidän talosta ja omalta osaltani asuinalueestamme hyvää huolta.

#