perjantai 3.12.2021 | 13:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tragediaa ja komediaa Makkarakeitto-näytelmässä: "Jälkikäteen soisin, että katsojat pohtivat, mille näytelmässä onkaan naurettu"

Maria Store
Ke 22.9.2021 klo 14:30

Outi Kärpäsen esikoisnäytelmä Makkarakeittoa pureutuu sukupolvien väliseen kuiluun ja kommunikaation vaikeuteen.

Näytelmä kertoo äiti Raijasta ja tämän autismin kirjolla olevan pojan Pasin elämästä. Heidän elämänsä on rajoittunut pieniin ympyröihin, joissa heillä on lähinnä toisensa. Rakkautta osoitetaan makkarakeiton välityksellä.

Kärpänen halusi pohtia, miten eri sukupolvia edustavilla Raijalla ja Pasilla riittää ymmärrystä toisiaan kohtaan.

– Ja jos ei ymmärrystä, niin pystyykö hyväksymään ja näkemään toisen sellaisena kun hän on.

Näytelmässä on tragikoomisia piirteitä.

­– Komedia ponnistaa aina tragediasta. Tässä järjettömän traagista on esimerkiksi se, että äiti on viimeiset 30 vuotta odottanut, että mies palaisi kotiin. Millaista se elämä odottaessa on? Sille voi nauraa, mutta samalla se on järkyttävää.

– Pyrin kuvaamaan kaikkea hauskasti, mutta lämmöllä ja rakkaudella. Jälkikäteen soisin, että katsojat pohtivat, mille näytelmässä onkaan naurettu.

Tapahtumat sijoittuvat pieneen kylään Pohjois-Karjalassa. Kärpänen ei ole itse sieltä syntyisin, mutta isovanhemmat ovat kotoisin Pohjois-Karjalasta ja hän on itsekin asunut siellä yli 10 vuotta.

– Koen voimakkaasti, että juureni ovat siellä. Ja rakastan sitä kieltä. Se soi niin kauniisti teatterissa.

Raijaa esittää Tuomo Kemppainen ja Pasia Niko Karjalainen.

– Paitsi, että he ovat hyviä näyttelijöitä on molemmilla juuret Itä-Suomessa, Kainuussa tosin. Perustapa puhua on hyvin samanlainen, mutta hiton vaikeaa on ollut saada kainuulaisuutta heistä pois. Sieltä tulee aina välillä vääränlaisia konsonantteja, Kärpänen kertoo naureskellen.

Makkarakeittoa on Kärpäsen ensimmäinen aikuisille kirjoitettu näytelmä sekä myös esikoisohjaus. Kärpänen on kirjoittanut tarinoita pitkään pöytälaatikkoon, ihan vain tarpeesta kertoa tarinoita. Korona-aikana oli aikaa saattaa yksi tarinoista loppuun, kun teatterinjohtaja Juha Luukkonen näytti sille vihreää valoa.

Korona-aika näkyy lopputuloksessa.

– Näytelmä on kirjoitettu yhteen tilaan. Itsekin jouduin katselemaan samoja seiniä ja hoksasin, että moni elää tällaista elämää varmasti ilman koronaakin. Elämä on jostain syystä vienyt siihen, että elämä on lähinnä kotona istumista.

Makkarakeitto ennakkoesitys 24.9. ja ensi-ilta 25.9. Kokkolan kaupunginteatterissa.

#