keskiviikko 8.12.2021 | 18:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Ei muuta kuin rinta rottingille!

Outi Airola outi.airola@kokkolalehti.fi
Ke 29.9.2021 klo 11:00

En vieläkään tajua, mitä tarkoittaa ”rinta rottingille”, mutta jotain tekemistä sillä on pullistelun kanssa. Vaikka ei pullisteltaisikaan, jotain perusjuttuja voitaisiin hoitaa kuntoon.

On mukava ajella vieraaseen kuntaan, kun joku kyltti toivottaa tervetulleeksi. Yleensä siinä on joku haju siitä, millainen paikka on kyseessä. Usein ne ovat tylsiä tai outoja, mutta joku naksahdus päässä aina tapahtuu, kun kylttiin törmää: Ahah, nyt tultiin Kurikkaan. Tai Kauhajoelle. Ja jalka painuu jarrun puolelle, silmä tähyää ympärille: millainen paikka?

Tällaiset tervetulotoivotukset puuttuvat Kokkolasta edelleen. Outo ”Neristan-kyltti” seisoo tien varressa. Ei meidän pitäisi olla niin suuruudenhulluja, että me kuvittelemme koko maailman tietävän, mikä on Neristan.

Voisiko kylttejä olla useampi? ”Suomen kolmanneksi suurin satama” seisoisi opasteineen Satamatien varrella, ”Pohjois-Euroopan suurin kemian teollisuuden keskittymä” suurteollisuusalueen alussa, ”Kokkolan vanha kaupunki Neristan” sisääntuloväylillä. Ja joka puolella ”Jo vuonna 1620 perustettu Kokkola toivottaa sinut tervetulleeksi”. Jos joku miettisi näitä muutaman tunnin, parempia varmasti löytyisi. Yritän kuitenkin sanoa, että kyseessä ei ole korkeampi matematiikka eikä valtava erikoisosaaminen. Yksinkertaiset faktat siitä, miten hieno kaupunki on kyseessä, riittävät.

Moni kaupunki pukkaa STT:n kautta kaikenlaisia tiedotteita erinomaisuudestaan. Viimeksi silmiin osui Raahen kaupungin tiedote, joka julkaistiin STT:n kautta: ”Raahelainen puolukanpoimija lopettaa uransa kerättyään 2000 ämpäriä marjoja vanhusten hoivakoteihin.” Tämä herätti heti kiinnostuksen ja Marja-Aimoa kävi jututtamassa yks sun toinen valtakunnallinen media. Raahe sai siinä sivussa hyvää mainosta, vaikka ei ole poiminut yhtään puolukkaämpäriä.

Me emme vielä osaa kertoa hyvistä uutisistamme maailmalle. Uutiskynnyksen ylittäisi STT:llä varmasti tiedote ”Kokkolan suurteollisuusalue kasvaa koronasta huolimatta ja investoi yhteensä 100 miljoonaa tänä vuonna”. Tai: ”Kokkolassa kudotaan urakalla sukkia vanhusten hoivakoteihin”. Tai: ”Kokkolan uusi syväväylä lisäsi sataman liikennettä viidenneksellä”.

Maailma on muuttunut sellaiseksi, että omaa tekemistään pitää mainostaa. Siinä ei ole kyse liioittelusta vaan terveestä itsetunnosta. Kun täällä on osattu ratkaista monet asiat hyvin, siitä voisi joku ottaa oppia. Sillä tavoin tehty työ ja saadut opit hyödyttäisivät muitakin. Muistaakseni Kokkolan kirjasto oli ensimmäisten joukossa lainaamassa liikuntavälineitä kuntalaisille. Täällä myös adoptiovanhemmat pääsivät aikanaan ensimmäisenä Suomessa samojen tukien piiriin kuin biologiset vanhemmat. On meillä mistä ammentaa. Hyvien uutisten kertominen tekee myös kaupunkilaiset ylpeiksi omasta kotikaupungistaan. Muuthan meistä ovatkin jo ylpeitä!

”Tämä herätti heti kiinnostuksen ja Marja-Aimoa kävi jututtamassa yks sun toinen valtakunnallinen media. Raahe sai siinä sivussa hyvää mainosta, vaikka ei ole poiminut yhtään puolukkaämpäriä.

#