keskiviikko 8.12.2021 | 17:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Talkkari ei ole turha jätkä

Outi Airola
Ke 6.10.2021 klo 11:00

Järkytyin lievästi, kun kuulin että Kokkolassa jopa Tervanpolttajan päiväkoti päätynee purettavaksi. Muistan kun tuo upea, moderni, iso päiväkoti valmistui kolmekymmentä vuotta sitten. Pienten lasten äitinä ajattelin, että onpa huippua, että lapset nähdään niin tärkeinä, että heille halutaan tarjota parasta. Nyt tuo ”vastavalmistunut” päiväkoti alkaa olla tiensä päässä. Muutaman vuoden päästä sen tilalla on asuntoja tai liiketiloja. Mikä vialla?

On hyvä, että nytkin ajatellaan, että lapsille pitää tarjota parasta: terveet, toiminnalliset ja hyvät tilat. Olen silti huolissani suomalaisesta rakennuskulttuurista. Ei voi olla kestävä ratkaisu, että isot julkiset tilat päätyvät purkuun näin lyhyen elinkaaren jälkeen. Eikä tämä koske pelkästään julkisia tiloja. Purkuun on Suomessa päätymässä myös kasa nuoria kerrostaloja.

Tietysti lyhyen aikavälin purkaminen ja rakentaminen palvelee kulutusyhteiskuntaa ja bisnesmaailman rattaiden pyörimistä. Syntyy myyntiä ja työtä, kaikenlaista tohinaa. Siinä on kuitenkin jotain, joka tökkii.

Meillä on tässäkin kaupungissa hyväkuntoisia rakennuksia, jotka on tehty huomattavasti aiemmin. Ne ovat 50, 70, 100 tai 200 vuotta vanhoja. Miksi ne toimivat edelleen?

Luulen että avainsana on huolenpito. Taas ajatus harhailee muinaisiin kiinteistökohtaisiin talkkareihin. Ai mikä ammattikunta! Tuo porukka piti huolta omastaan. Muistan oman pikkukoulun talkkarin, joka tiukoin ottein käppäili pihalla, tarkkaili putoavia räystäitä, kiipeili katolla ja nuuhki nurkkia. Hän oli kunnioitettu hahmo, todellinen asiantuntija ja arvostettu mies. Nyt meiltä puuttuvat nämä huolenpitäjät. On toki kiertäviä talonmiehiä, jotka ovat varmasti yhtä päteviä. Heillä on hoidettavanaan satoja erilaisia kiinteistöjä, joilla kaikilla on omat vinkeensä: on puutaloa, kivitaloa, öljylämmitystä, sähkölämmitystä, yhtä kerrosta, kolmea kerrosta, peltikattoa, huopakattoa...Ja kirjava määrä talotekniikkaa. Tässä lienee suurin syy. Kiinteistöjen ilmastointi saattaa olla periaatteessa oikein suunniteltu, mutta sitä käytetään väärin. Viluinen työntekijä tukkii tuloilmakanavan tai ruuvaa säätimestä ilmanvaihdon pois. Jos talkkari käppäilisi joka päivä kiinteistössään, hän huomaisi moiset kotkotukset. Nyt ei ole aikaa käveleskellä.

Jos jotakin toivon, niin lisää talonmiehiä tähän maailmaan. Hehän hoitivat asuinalueiden asiat muutenkin. Jos jossain poikaporukka kaahasi mopoilla, koulun talkkari ei epäröinyt puuttua tähän. Auta armias jos joku oli töhrinyt seinää! Talkkari seisoi vieressä, kun tekijä hinkasi sen puhtaaksi. Talkkari edusti turvallista aikuista, joka uskalsi ojentaa ja komentaa. Tehtäviin kuului pitää huolta siitä, että kaikki toimii: talot, tavarat, typeryyksiin aika ajoin äityvä sakki. Talkkari oli jonkinlainen kyläpoliisin, sosiaalityöntekijän ja psykologin risteytys, jolla oli hyvät tekniset taidot. Siinä sivussa.

Ehkä olisi kansantaloudellisesti järkevää palkata näitä moniosaajia lisää. Purkamista olisi takuulla vähemmän.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Talkkari oli jonkinlainen kyläpoliisin, sosiaalityöntekijän ja psykologin risteytys, jolla oli hyvät tekniset taidot. Ehkä olisi kansantaloudellisesti järkevää palkata näitä moniosaajia lisää.

#