sunnuntai 29.5.2022 | 07:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Hiljaisuuden ylistys

Ke 6.10.2021 klo 13:00

Palasin vastikään Paratiisista. Arizonassa sijaitseva aavekaupunki on nimensä veroinen. Upeiden Chiricahua-vuorten reunustamilla rinteillä sijaitsee vain muutama talo puiden katveessa. Kylää halkovan hiekkatien varrella tallustelee enemmän peuroja, villikalkkunoita ja muita eläimiä kuin ihmisiä. Lähin heikosti varusteltu pikkukauppa ja ravintola löytyvät ”vilkkaammasta” Portalista. Sinne on puolen tunnin ajomatka pitkin kapeaa ja kivikkoista vuoristotietä. Yhtään autoa ei tullut koskaan vastaan, ei edes ruuhka-aikana. Tarjolla oli vain rauhaa ja hiljaisuutta.

Ero Los Angelesin loppumattomaan meluun on kuin vertaisi yötä päivään. Miljoonakaupungin arkeen kuuluvat luihin ja ytimiin menevä huoltoajoneuvojen jatkuva piippaus, hälytysajoneuvojen tärykalvoja puhkovat sireenit, poliisihelikopterit, jotka lentävät niin matalalla, että ikkunalasit helisevät; puutarhureiden hampaita vihlovat lehtipuhaltimet, ikuiset rakennusprojektit naapurissa ja liian suureksi kasvaneen variskannan raakunta, joka saisi jopa Alfred Hitchcockin (Linnut) kateelliseksi.

Melusaasteen tiedetään heikentävän oppimista ja elämänlaatua, sekä aiheuttavan muita vakavia terveyshaittoja. Paratiisi oli siinäkin mielessä enemmän kuin tervetullut muutos ääniyliherkkyydestä kärsivän suomalaisen arkeen.

Koko alue Uuden-Meksikon kupeessa on lintu- ja käärmeharrastajien suosiossa, sillä alueella havaitaan myös monia etupäässä Meksikossa eläviä lajeja. Patikointipolut kulkevat suureksi osaksi varjostavien puiden katveessa purojen varrella. Hyvä niin, sillä vielä syyskuun lopussa lämpötila kipusi 30 celciusasteeseen.

Turistikausi oli selvästi ohi. Alueen suosituimmalla patikointireitillä tuli vastaan vain kaksi muuta luonnossaliikkujaa. Newyorkilainen matkakumppanini ei ollut koskaan ennen kuullut puiden huminaa tai puron virtaamista ja luuli erämaan ääniä liikenteen kohinaksi! Se oli hämmästyttävää, koska liikennettä ei ollut, mutta ennen kaikkea surullista. Kaupunkilaiset ovat niin erkaantuneita luonnosta, että eivät enää edes tunnista sitä!

Niinpä kiljuin riemusta äänettömästi, kun törmäsin netissä järjestöön nimeltä Quiet Parks International. Hiljaiset puistot -järjestö kertoo tavoitteensa olevan ”hiljaisuuden säilyttämisen kaiken elämän hyväksi”. Järjestö luokittelee kohteita niiden hiljaisuuden perusteella, johon ei lasketa luonnon tuottamia ääniä.

Järjestön verkkosivuilla, www.quietparks.org, voi ehdottaa hiljaisiksi rekisteröitäviä kohteita, joita löytyy varmasti myös Keski-Pohjanmaan karusta, mutta upeasta luonnosta. Kuka ehtii ensin asettaa oman paratiisinsa ehdolle?

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Melusaasteen tiedetään heikentävän oppimista ja elämänlaatua...

#