keskiviikko 17.8.2022 | 07:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan Talvitansseilla ensi-iltansa saava KEHO-KROPP on esitys kaikille, joilla on keho – Kaksikielinen esitys käsittelee samanlaisuutta, erilaisuutta, empatiaa ja itsensä hyväksymistä

Maria Store
Ke 6.10.2021 klo 16:00 | päivitetty to 16:25

Ei ole muottia, johon kaikkien ihmisten kehot pitäisi mahtua. Sitä haluavat RAM Ensemblen Anni-Veera Aitolehti, Jennifer Markin ja Jessica Riippa torstaina ensi-iltansa saavalla KEHO-KROPP-esityksellä viestiä.

Paitsi, että esitys nähdään Kokkolan Talvitansseissa, esitetään sitä myös toisen asteen opiskelijoille.

– Tuntuu, että varsinkin siinä iässä mietitään paljon minkä näköinen sitä kuuluisi olla. Verrataan mediassa näkyviä kehoja omaan ja mietitään, millaiseen muottiin pitäisi mahtua. Silloin on hyvä kuulla, ettei sellaista muottia ole, sanoo Aitolehti.

Kolmikko toteaa, että viesti on tervetullut varmasti monelle vanhemmallekin katsojalle. Oman kehon hyväksyminen kun on monelle elämänpituinen projekti.

– Aina tulee joku uusi kriisi, sanoo Aitolehti.

– Ja keho muuttuu! Se pitää oppia tuntemaan aina uudestaan, lisää Riippa.

KEHO-KROPP on kaksikielinen esitys samanlaisuudesta, erilaisuudesta, empatiasta ja itsensä hyväksymisestä.

Esitystä varten on kerätty materiaalia esimerkiksi kokkolalaisilta nuorilta heidän suhteestaan omaan kehoonsa.

Esityksessä on myös videomateriaalia, johon ihmisiä pyydettiin kuvaamaan omia kehon osiaan, vatsaa, selkää tai vaikkapa korvia. Saman tekivät myös kolmikko itse.

– Kuvauspäivänä jännitti, mutta loppujen lopuksi se oli voimauttavaa. Aivan ihanaa! kuvailee Markin.

– Omaa kehoa katsoi eri kulmasta ja pystyi todeta kuinka hieno se on, Aitolehti lisää.

RAM Ensemble sai alkunsa reilu vuosi sitten, kun Aitolehti halusi pitkästä aikaa ohjaamisen sijaan tehdä omaa taidetta kollegoiden kanssa. Hän huhuili Facebookissa kiinnostuneiden perään ja pian oli kolmikko kasassa.

Jo ensimmäisissä tapaamisissa nousi esiin halu käsitellä ensimmäisessä esityksessä kehoa.

– Tämän vuoden aikana suhde omaan kehoon on muuttunut aika lailla, sanoo Riippa.

Esitystä valmistellessa kolmikko on käynyt läpi suuren määrän materiaalia (tutkimuksia, podcasteja, ohjelmia), joissa kehoa käsitellään eri näkökulmista.

– Tärkeä pohja esitykselle ovat olleet myös keskustelut, joita olemme käyneet paljon, kertoo Markin.

Kaikesta tästä on syntynyt lopullinen esitys, jossa käsitellään rankkojakin aiheita ja siksi ikäraja onkin asetettu 15 ikävuoteen.

– Esitys sisältää myös paljon lempeää huumoria. Esitys olisi liian raskas, jos se vain itkettäisi tunnin ja vartin ajan.

Esitys sisältää niin liikettä, musiikkia, videota kuin perinteisempää teatteriakin. Ensi-ilta on 7.10. Luvassa on neljä muuta avointa esitystä.

//7.10. klo 16.25 Muutettu otsikkoa.

”Esitys sisältää myös paljon lempeää huumoria.

Talvitanssit

26. kertaa

Kokkolan Talvitanssit festivaali järjestetään 6.-10. lokakuuta. Festivaalin ohjelmistossa nähdään paikallisia esittävän taiteen ammattilaisryhmiä, kuten kokkolalaiset kehollista teatteria tekevä RAM Ensemble ja sirkustaiteen Torso Projekt. Festivaalin perinteinen lapsille suunnattu esitys on tanssillinen konsertti, josta vastaa keskipohjalainen työryhmä Niina Hannula (Kokkola), Juha-Matti Rautiainen (Kaustinen) ja Eleni Pierides (Kannus).

Torstain avajaisesityksessä chileläis-suomalainen Gabriela Ariana tanssii kokkolalaisen shamaniviulistin Tuomas Rounakarin livemusiikkiin.

Lauantain esityksessä tanssin freelance kentän tähdet Maria Nurmela ja Ville Oinonen ottavat mukaan kokkolalaisen +65-vuotiaan pariskunnan, joka opettelee osuutensa festivaalilla järjestettävän työpajan yhteydessä.

Kokkolalaislähtöinen koreografi ja esitystaiteilija Kati Raatikainen sekä syyrialainen tanssija Angela Aldebs tuovat festivaalille aikaansa sopivan konseptin Tanssia sosiaalisella etäisyydellä.

Kokkolalaislähtöinen koreografi on myös vaasalaisen Malviniemi Companyn takana. Festivaalilla juhlistetaan perjantaina Mia Malviniemen perustamaa tanssiryhmää sen 10-vuotisillan muodossa.

Malviniemi Companyn Kädet kertovat -esityksen tekstiilitaiteilija Niina Hiltunen pitää festivaalilauantaina Kokkolan seudun opistolla Luova KudontaTM -kurssin.

Festivaalin yhteydessä järjestetään valtakunnallinen tanssin ammattikentän foorumi nimeltä Kiertoliike. Sen järjestämisestä vastaa Tanssin Talo ry sekä tanssin aluekeskusverkosto, ja sen sisällön rakentamisessa on ollut mukana myös Kokkolan Talvitanssit.

#