keskiviikko 17.8.2022 | 07:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Piippolan vaari ja Täti Monika soi kun Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri vieraili päiväkodissa – Lapsille suunnatut konsertit ovat soittajille antoisia: "Palaute tulee heti, se on spontaania ja ennen kaikkea aitoa!"

Sini Sulkakoski
Ke 6.10.2021 klo 15:45

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri tekee aktiivista yleisötyötä niiden yleisöjen kanssa, jotka eivät syystä tai toisesta konserttisaleihin pääse.

– Kaikki eivät varmaan tiedä, että yleisötyö on vakiintunut osa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin toimintaa. Yleisötyössä menemme konsertoimaan niiden ihmisten luokse, jotka eivät esimerkiksi Snellman-salissa järjestetyissä konserteissa pääse käymään, kertoo Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri järjestää vuosittain neljästä kuuteen yleisöviikkoa, jolloin eri kokoiset orkesterit kiertävät esiintymässä ja ilahduttamassa eri yleisöjä.

– Käymme esimerkiksi hoitolaitoksissa, päiväkodeissa, kouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Yleisötyöviikkojen käytännön organisointi on pitkälle orkesterin yleisötyöntekijä-tuottaja Aino Hälin vastuualueella ja Ainolle voikin huikata, jos haluaa orkesterin vierailulle vaikka omalle työpaikalleen.

Viime viikolla Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri yhdessä muusikko Marianne Oivon kanssa kiersi neljän päivän aikana 12 kokkolalaista päiväkotia sekä esikoulua. Kiertueella kuultiin puolen tunnin ohjelmisto, joka oli suunniteltu eritoten pienille kuulijoille.

– Koska otamme aina kohdeyleisön iän huomioon, lapsille esitettiin paljon perinteisiä lastenlauluja kuten Piippolan vaaria sekä Täti Monikaa. Ohjelmistossa oli mukana myös muutama klassisempi ja rauhallisempi kappale, kuten kaustislaisen säveltäjän Viljami Niittykosken tuotantoa.

Päiväkoti- ja koulukonserteissa mukana on aina ”juontaja” joka esityksen ohessa kertoo ja tutustuttaa lapsia orkesteriin ja soittimiin. Perinteinen ja mukaansa tempaava ohjelmanumero lastenkonserteissa onkin eri soittimien arvuuttelu.

– Tällä kertaa kiertämässä oli yhdeksän hengen orkesteri: neljä viulua, kaksi alttoa, kaksi selloa ja yksi kontrabasso. Marianne Oivo toimi orkesterin solistina sekä juontajana.

Torkinmäen koulun eskarilaiset Elli, Heimo, Minttu, Reetag ja Sofia kertoivat konsertin jälkeen, etteivät ole koskaan kuulleet tällaista musiikkia ”näin läheltä” eli ihan muutaman metrin päästä soitettuna.

– Ihan kaikkia lauluja en tuntenut, mutta Piippolan vaari ja Ihhahhaa oli tuttuja, tuumaili viisivuotias Minttu konsertin jälkeen.

Kuusivuotias Sofia taas kertoi tienneensä soittimista viulun ennestään, koska siskon kaveri opettelee sen soittamista.

– Parasta kuitenkin oli, kun sai leikkiä mukana, eikä tarvinnut pelkästään kuunnella! todettiin kuin yhdestä suusta.

Konsertin jälkeen Kamariorkesterin soittajat laukkuja pakatessaan totesivat, että lapsille suunnatut konsertit ovat piristäviä heille itselleen, sekä ne ovat usein niitä antoisampia kohtaamisia.

– Palaute tulee heti, se on spontaania ja ennen kaikkea aitoa!

#