tiistai 25.1.2022 | 19:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Joskus oikeus voittaa

Outi Airola
Ke 13.10.2021 klo 11:00

Kappalaisen virkaa hakenut ja siinä ohitetuksi tullut seurakuntapastori Emilia Teerikangas teki jonkin sortin historiaa Kokkolassa. Täällä on aikojen saatossa kuultu monia katkeria vuodatuksia siitä, miksi joku toinen valittiin virkaan oman itsen sijaan. Teerikangas koki, että viran saamisen esteenä oli hänen sukupuolensa ja näkemyksensä, jotka eivät miellyttäneet kaikkia valitsijoita. Hän ryhtyi taisteluun ja korjasi lopulta potin. Katkeruudelle ei jäänyt sijaa, kun suomalainen oikeusjärjestelmä voitti.

Meillä kaikilla on naama, joka ei miellytä tai miellyttää muita. Usein naamat valikoituvat samoihin kahvipöytiin ja someseurapiireihin yhteisten arvojen ja näkemysten perusteella. Tykkäillään samoista asioista ja inhokitkin ovat yhteisiä. Tämä on luonnollista ja inhimillistä vapaa-ajan valintaa, johon meillä jokaisella on oikeus. Toinen asia on se, kun istutaan jollakin pallilla edustamassa isompaa yhteisöä. Silloin henkilökohtaiset näkemykset on pistettävä sivuun ja kaivettava asia-argumentit esiin. Nyt hallinto-oikeus teki sen, mikä olisi pitänyt tehdä jo ensimmäisessä seurakuntaneuvoston valintakokouksessa. Se valitsi henkilön, joka oli pätevyytensä ja aiempien näyttöjensä perusteella paras mahdollinen avoinna olevaan virkaan. (Tietenkään hallinto-oikeus ei valinnut virkaan, mutta sen lausunto ohjasi valitsijat tähän ratkaisuun.)

Kyse ei ole pelkästään seurakunnan asiasta. Kyse on siitä, että kun julkisia asioita hoidetaan, henkilökohtainen mielipide ei saa mennä asiaperusteiden yli. Niin sokea ei saisi olla, että asiat rupeavat näyttäytymään päinvastaisina kuin ovat. Se on jonkinlaista värisokeutta. Tämä värisokeus on leimannut viime viikkoina Elokapinan toiminnan näkemistä. Yksi näkee mellakoivan ja juopottelevan nuorison, toinen ilmastohätätilasta huolestuneet kansalaiset. Meidän olisi syytä käydä optikolla ja tarkastuttaa näkömme silloin, kun havaitsemme ääri-ilmiöitä päässämme. Yleensä totuus löytyy sieltä jostain. Parasta seuraa totuuden etsintään ovat ihmiset, jotka eivät ole niitä parhaita naamakavereita. He saattavat nähdä asiat aivan toiselta kantilta. Näin kasvaa viisaus, pikku hiljaa.

Teerikankaan tapaus on virkistävä uutinen niille, jotka kokevat tulleensa kaltoinkohdelluksi. Se viestii siitä, että epäoikeudenmukaisuuden kokemusta ei kannata hautoa itsekseen. Aina voi tehdä kantelun, valituksen, oikaisupyynnön, lausunnon tai mielipiteen ilmauksen. Ilman tällaista ulostuloa asiat eivät etene eikä systeemimme toimi. Kotona jurnuttaminen ei auta. Aina ei auta edes taisteluun ryhtyminen, mutta – joskus oikeus voittaa. Se on tärkeä tieto.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”...kun julkisia asioita hoidetaan, henkilökohtainen mielipide ei saa mennä asiaperusteiden yli. Niin sokea ei saisi olla, että asiat rupeavat näyttäytymään päinvastaisina kuin ovat. Se on jonkinlaista värisokeutta.

#