tiistai 16.8.2022 | 12:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Laila Lampinen-Hietikon kolumni: Pää pois pensaasta!

Ke 13.10.2021 klo 11:00

Suomen suvi oli kaunis kuin koru ja täynnä valon lahjoja. Mieli ehti avartua elämyksille ja riemukkaille tapaamisille. Lämpö lempi meidät hyvälle tuulelle.

Siksi olikin tyrmistyttävää elokuun tylyys. Kukkaloiston ihastelu auringon helliessä hipiää ja illanistujaiset lenseässä hämäränhyssyssä jäivät kokematta. Saimme vain tuulen tukistusta ja sateen saavillisia.

Syksy meni suoraan asiaan. Vasta viime päivinä ollaan oltu normaalissa. On ollut auringon viistoa valoa ja ruskan upeaa loistoa, joista ammentaa voimia pimeän seassa kyyristeleviin päiviin.

Vaan mikä enää on normaalia, kun ilmastosta on kysymys? Sisintä puristaa mittava murhe, kun mietin, missä vaiheessa ihmiskunta lakkasi olemasta osa luontoa. Milloin lakkasimme kunnioittamasta sitä?

Luonto vaatii meitä nyt katsomaan peiliin ja näyttää, kuinka olemme menneet ahneudessamme ja ylimielisyydessämme liian pitkälle. Enää emme voi työntää päätä pensaaseen, sillä pensas ei enää ole sitä, mitä sen pitäisi olla.

Luonnon monimuotoisuuden häviäminen ja kiihtyvä lajikato ovat vain ja ainoastaan ihmisen aiheuttamia. Ei luonnollista, vuosimiljoonien sykleissä tapahtuvaa muutosta, ei joutavaa ihmisten pelottelua, eikä varmastikaan minkään sortin jumalolennon rangaistus. Vaan vain ja ainoastaan ihmisen tekosia.

Murheen ohessa minua suututtaa aikuisten ihmisten käytös nuortemme hädän edessä. Elokapinan rauhanomainen mielenilmaus lakaistiin nopeasti poliisiputkiin. Nuoria syyllistettiin heidän huolestaan ja lätkäistiin sakkolappu kouraan vastuullisesta ajattelusta. Kun olisi, pilkan ja vähättelyn sijasta, voitu vain asettua nuorten tueksi, kuunnella heitä ja ryhtyä sanoista tekoihin.

Maalla - ja maasta kasvanut järkeni ei pysty selittämään minulle, mikä siinä on niin vaikeaa. Siis siinä, että emme kykene katsomaan yhdessä samaan suuntaan ja miettimään keinoja, joilla pelastaa tämä pallomme.

Mutta senhän me suomalaiset voimme aloittaa heti nyt täällä omalla pläntillämme lillukanvarsia vatvomatta. Voimme näyttää mallia muille. Keinoja on, ne on vain otettava välittömästi käyttöön.

Kirjoittaja on kokkolalainen

sanataiteilija.

”Murheen ohessa minua suututtaa aikuisten ihmisten käytös nuortemme hädän edessä.

#