tiistai 25.1.2022 | 19:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupunki panostaa luontoreitteihin: "Ulkoilubuumi on menossa ja jos teemme oikeita juttua on ulkoilualueillamme vetovoimaa. Niitä tullaan hyödyntämään kauempaakin"

Maria Store
Ke 13.10.2021 klo 12:00 | päivitetty ke 15:05

Kokkolaan on onnistuttu viime aikoina saamaan isoja summia valtionavustuksia lähivirkistysalueiden ja -paikkojen kehittämiseen.

– Meillä on normaalit määrärahat alueiden kehittämiseen, mutta näiden avustusten voimin pystymme tekemään isompia asioita, toteaa kaupunginpuutarhuri Sini Sangi.

Korona-ajan ulkoilubuumi sai ympäristöministeriön avaamaan uuden avustuksen lähivirkistysalueiden kehittämiseen. Näillä ”koronarahoilla” (45 000 euroa) uudistetaan parhaillaan Laajalahden aluetta. Lisäksi hankkeeseen on varattu 50 000 euroa kaupungin omaa rahaa.

Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto -status taas toi Kokkolaan 250 000 euron kokoisen siivun ympäristöministeriön kolmen miljoonan euron potista, joka jaettiin ensimmäistä kertaa kansallisten kaupunkipuistojen kehittämiseen. Tällä rahalla kehitetään nyt Trullevin aluetta.

Kokkolan kaupunkiin kehitettiin ensimmäisten joukossa 2000-luvun alussa lähiliikuntapaikka ja niiden tekemiseen on haettu ja saatu lähes vuosittain aluehallintovirastolta rahaa. Tänä vuonna saatiin 110 000 euroa Roskarukan lähiliikuntapaikan uudistamiseen.

– Ulkoilubuumi on menossa ja jos teemme oikeita juttua on ulkoilualueillamme vetovoimaa. Niitä tullaan hyödyntämään kauempaakin, sanoo liikuntatoimenjohtaja Lotta Nyqvist ja tietää, että lähialueen kunnista käydään liikkumassa ja leikkimässä Kokkolan lähiliikuntapaikoilla.

– Pitää myös nostaa esiin oikeita asioita, kuten maankohoamista ja merta, jotka voivat kiinnostaa pidempimatkalaisia, toteaa Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston hankekoordinaattori Rosanna Telaranta.

Maankohoaminen on yksi Trullevin reitin teemoista.

Laajalahdessa panostetaan esteettömyyteen.
Maria Store

Yksi kehityskohde luontokohteissa on esteettömyyden parantaminen.

– Luontoliikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomia ja meillä pitää olla helposti saavutettavia kohteita. Niitä onkin jo ennestään (Elba, Hickarö, Isokari), mutta niistä pitää myös tiedottaa paremmin, sanoo Sangi.

Esteettömyyteen panostetaan myös Trullevissa ja Laajalahdessa. Trullevin kalasatamaan tulee esteetön maisemalava, josta voi ihastella merimaisemia ja Valkohiedalta metsän suuntaan sijaitsevalle Pirunpellolle suunnitellaan esteetöntä reittiä.

– Teemme esteettömyyskartoituksen ennen kuin teemme virallisia merkintöjä, selvittää Telaranta.

Pidemmät esteettömät reitit ovat harvassa ja Trullevin reitti on toteutuessaan muutaman kilometrin mittainen.

– Olemme siinä kansallisellakin tasolla edelläkävijöitä, sanoo Sangi.

Laajalahden rannalle kulkee jo nyt pitkospuut ja rannalle on rakenteilla uusi iso esteetön grillikatos. Rannan läheisyyteen tulee myös esteetön käymälä.

– Viralliset kriteerit esteettömyydestä eivät taida toteutua Laajalahdessa, jossa osa reitistä on kaltevaa. Mutta avustettuna ja vaunujen kanssa liikkuminen onnistuu, jatkaa Nyqvist.

Trullevin kehittämistöiden on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä. Reitistön parantamisen lisäksi reitin varrelle tulee uusia taukopaikkoja, pistoja merenrantaan ja virtuaaliset opasteet.

Myös Laajalahden uudistustyöt on tarkoitus valmistua tämän vuoden puolella. Roskarukalle saadaan tämän vuoden aikana vielä kaiteet kuntoportaille ja uutta valaistusta rinteeseen sekä ulkokuntosali. Kaksivuotisen hankkeen työt jatkuvat ensi vuonna.

Parhaillaan kaupunki laatii kehittämissuunnitelmaa kuntoradoille ja ensi vuonna alkaa retkeilypalveluiden kehittäminen.

– Retkireittien määrä on riittävä, mutta opastus, reittien pohjustus, taukorakenteet ja parkkipaikat vaativat uudistamista, sanovat Nyqvist ja Sangi.

Roskarukalle toiset portaat, ulkosali ja monitoimikiipeilyteline – Yksi kaupungin suosituimmista lähiliikuntapaikoista uudistuu tämän kesän ja ensi vuoden aikana

Laajalahden ulkoilualueella uusitaan reittejä ja opasteita – Alueella liikkuvia pyydetään huomioimaan alueella tapahtuvia purku- ja rakentamistöitä

Kaupunkilaisille avautuu uusia näkymiä merelle Trullevin retkeilyreitin kunnostuksen myötä – Maankohoaminen on keskeinen teema Trullevin reitillä

#