tiistai 25.1.2022 | 19:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mopoilijoille oma suora? – Nuorten mielestä oma harrastuspaikka olisi kaikkien etu

Outi Airola
Ke 13.10.2021 klo 12:00

Mopopojan äiti Johanna Saarela sai jossain määrin mittansa täyteen siitä, että mopoileville nuorille ei löydy kaupungista paikkaa, jossa he voisivat turvallisesti ja laillisesti harrastaa lajiaan. Hän keskusteli asiasta nuorten kanssa ja totesi, että ongelmia on todella paljon.

– On alkanut olla uhkaavia tilanteita kaupungilla aikuisten puolelta. Nuorten alaikäisten mopoilijoiden päälle on käyty jopa väkivalloin. Häiriöstä valitetaan koko ajan ja se käy tunteisiin. Ei ole oikein, että sama missä ajaa, aina joku valittaa, sanoo Saarela.

Hän päätti tehdä jotakin. Ensin hän ilmoitti Puskaradiossa keräävänsä Minimanin aulassa nimiä adressiin, jolla pyritään saamaan kaupunkiin moposuora.

– Sitten nimiä alkoi tulla niin paljon, että perustin adressin nettiin. Siinä oli parin tunnin päästä jo toista sataa nimeä, kertoo Saarela.

Hänen mielestään nuorten mopoharrastus pitäisi ymmärtää muunakin kuin joutavana ja häiritsevänä ajeluna. Moposuora olisi paikka, jossa voisi rauhassa harjoitella ilman, että liikenne vaarantuu ja naapurit häiriintyvät.

– Olen jutellut monen nuoren kanssa ja he kertovat, että kun on paha mieli tai ahdistaa, mieli rauhoittuu kun pääsee mopolla liikkeelle.

Kiviniityn koulun pihan laidassa seisoo pitkä rivi mopoja. Yhden selkään hyppää 15-vuotias Joel Mäenpää.

– Kuulin siitä adressista. Ajattelin laittaa nimen siihen, koska onhan tuo oikea ongelma, sanoo Mäenpää.

Hän kertoo ”Puusuorasta” ja ”K-suorasta”, jotka on jo osittain kielletty ja poissa käytöstä.

– Pitäisi olla laillinen paika, missä saisi temppuilla. Se olisi virkavallallekin helpotus, kun ei tarvitsisi koko ajan olla sakottamassa.

Mäenpään mielestä oma moposuora harrastajille lisäisi myös turvallisuutta.

– Kaupungissa voi syntyä vaaratilanteita liikenteessä. Jos olisi oma paikka, siellä jokainen harrastaisi omalla vastuulla, sanoo Mäenpää.

Halukkaat voivat allekirjoittaa vetoomuksen moposuorasta: https://www.adressit.com/mopo-suora_kokkolaan

”Häiriöstä valitetaan koko ajan ja se käy tunteisiin.

#