tiistai 25.1.2022 | 19:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Enemmän keskustelua, enemmän tekoja, sanoo Ekumeenisen Vastuuviikon kokkolalainen koordinaattori Sarah Tiainen: "Ilmastoahdistus on todellinen asia, jota emme voi ohittaa tai ylenkatsoa"

Maria Store
Ke 13.10.2021 klo 15:00

Ekumeenisen Vastuuviikon (17.-24.10.) teema on kohtuullisuus ja esiin nostetaan esimerkiksi niin ilmastoteot kuin vastuullinen kuluttaminenkin.

– Jos haluamme tavoittaa seuraavan sukupolven, pitää meidän puhua asioista, jotka heitä koskettavat. Ilmastoahdistus on todellinen asia, jota emme voi ohittaa tai ylenkatsoa, sanoo valtakunnallisen Ekumeenisen vastuuviikon koordinaattori, kokkolalainen Sarah Tiainen.

Tiainen tietää, että monet kirkkokunnat ja kristilliset järjestöt ovat panostaneet kestävään kehitykseen, esimerkiksi kehitysyhteistyön muodossa jo vuosikymmeniä, mutta parantamisen varaa on.

Silti teemojen esiin nostaminen herättää myös vastustusta.

– Jotkut tahot eivät halua käsitellä näitä teemoja, koska ne koetaan liian poliittisiksi ja siksi yhteensopimattomiksi kristillisten kysymysten kanssa.

Tiainen ei ole samaa mieltä.

– Raamatussa käsitellään tätä tematiikkaa, se pitää vain nostaa esille. Aikojen alusta ihminen on asetettu hoitamaan luomakuntaa vastuullisesti. Eikö ilmastoteoissa ole kyse juuri tästä?

Tiainen sanoo, että Vastuuviikon myötä halutaan kannustaa myös kristillisiä yhteisöjä yhteiskunnalliseen aktivismiin.

Vastuuviikko

Ekumeeninen vastuuviikko on kirkkokuntien ja monien kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanja.

Vuodesta 1979 alkaen vuosittain toteutetun Vastuuviikon tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, kyselemään ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) järjestää ja koordinoi Vastuuviikkoa. Sen pääsihteeri on kokkolalaislähtöinen Mayvor Wärn-Rancken.

– Emme voi vain olla huolissaan, vaan tämä vaatii myös tekoja.

Suomessa luterilainen kirkko on asettanut tavoitteeksi hiilineutraaliuden.

Vastuuviikon teemoja ovat myös esimerkiksi sukupuolten välinen tasa-arvo ja eriarvoisuuden vähentäminen.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on mukana myös Yleisradion ja Erätauko-säätiön käynnistämässä Hyvin sanottu -hankkeessa.

– Haluamme parantaa keskustelukulttuuria, erityisesti netissä. Vihapuhetta on myös kristillisten yhteisöjen välillä. Arvotamme toisiamme ja toisten uskoa sekä määrittelemme kuka on ”oikeanlainen” kristitty. On todellakin parantamisen varaa siinä, miten toisistamme puhumme.

Vastuuviikolle on laadittu kaksi kestävän tulevaisuuden tematiikkaa käsittelevää Erätaukokeskustelua. Keskustelut soveltuvat yläkouluikäisistä ylöspäin. Erätaukokeskustelujen teemat ovat pikamuoti ja vesi.

– Aineisto löytyy Vastuuviikon verkkosivuilta ja sieltä sen voi ladata vaikkapa koululuokan käyttöön, Tiainen vinkkaa.

Vastuuviikolla järjestetään tapahtumia ympäri Suomea, myös Kokkolan seudulla. Hyväntekeväisyyskonsertti järjestetään Kruunupyyn kirkossa 20.10. Musiikista vastaavat Sonja Biskop ja Kristoffer Streng. Viikon teemaa tuodaan esille puheenvuoroissa.

Sunnuntaina 24.10.Yle Radio 1 lähettää Vastuuviikon radiojumalanpalveluksen Kokkolan Baptistiseurakunnasta.

#