tiistai 31.1.2023 | 11:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Katriina Outakosken 44 vuotta kestänyt ura sellonsoiton opettajana päättyi: "Kyllä siihen ajanjaksoon mahtuu varmasti satoja oppilaita"

Outi Airola
Ke 20.10.2021 klo 17:00

Katriina Outakosken 44 vuotta kestänyt ura sellonsoiton opettajana päättyi.

Kokkolalainen Katriina Outakoski vastaa puhelimeen maanantaina kotoaan. Nyt on virallisesti syysloma ja eläkepäivät alkavat vasta ensi viikolla, mutta ajatukset ovat jo tulevassa. Onko suunnitelmia?

– No, suunnitelma on, että ei mitään suunnitelmaa! Olen saanut elämässäni kaiken, ei ole mitään sitte kun -juttua. Fiilistelen menneitä ja annan tilan täyttyä.

Hän oli päättänyt jo aikoja sitten, että eläkkeelle jääminen tapahtuu silloin, kun oikea aika on. Viime sunnuntaina oppilaat soittivat jäähyväiskonsertissa ja mukana oli perhettä, lasten vanhempia, konservatorion työtovereita ja esimiehiä pitkän uran varrelta

– Tulin Kokkolaan vuonna 1977 ja siitä saakka olen opettanut täällä. Viime keväänä tuli 44 vuotta täyteen. Kyllä siihen ajanjaksoon mahtuu varmasti satoja oppilaita, laskee opettaja.

Katriina Outakosken mielestä antoisinta työssä on ollut lasten kanssa oleminen ja kasvaminen.

– Sehän on rauhallista perustyötä, jossa ollaan lasten kanssa kahden – siinä voi kohdata rauhassa ihmisen. On mieletöntä nähdä, kun lapsi oppii soittamaan hienosti jonkun biisin, löytää toverillisuutta ja yhteisöllisyyttä tai pääsee yli jonkin vaikean ajan.

Katriina Outakoski huomauttaa, että myös sellonsoiton opettamisessa kyse on kasvatustyöstä.

– Kyllä lapset oppivat soittamaankin, mutta se ei ole oleellisin asia. Siinä kasvaminen tapahtuu musiikin kautta, jossa tärkeät asiat tulevat esiin soittamisen avulla. Olen kokenut itseni etuoikeutetuksi saadessani tehdä tällaista työtä.

Eläkepäivistä tuskin tulee tylsiä, vaikka suunnitelmia ei olekaan. Katriinalla on seitsemän lastenlasta ja tulossa on kahdeksas.

– Tässä on yksi syy, miksi jään eläkkeelle. Koskaan ei elämässä tiedä, kuinka kauan jaksaa ja minulle jokainen hetki, jonka voin viettää lastenlasten kanssa, on tärkeä.

Jokin pieni missio sentään on takaraivossa.

– Käytän energiani kaikkeen sellaiseen, mikä edistää hiilineutraaliutta. Ryhdyn ehkä keräämään roskia, hymyilee ensi viikon eläkeläinen.

”Olen saanut elämässäni kaiken, ei ole mitään sitte kun -juttua.

#