tiistai 24.5.2022 | 22:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Barcelonan kilpailun voitto avasi Henna Junnilalle paikan ensi vuoden Hawaijin Ironmaniin täydenmatkan MM-kilpailuihin: "Unelmana on päästä viiden parhaan joukkoon"

Seppo Järvelä
Ke 20.10.2021 klo 14:10

Reilut kaksi viikkoa sitten Ironman Barcelonassa naisten 30-34-vuotiaiden kilpailun voittanut Henna Junnila kertoo unelmansa täyttyneen.

– Kilpailu sujui hyvin. Matkan aikana ei tullut ongelmia, eivätkä jalat krampanneet. Maratonin viimeiset kymmenen kilometriä olivat kyllä taistelua.

Kilpailu järjestettiin Barcelonan pohjoispuolella olevassa Callelan kaupungissa, jossa kilpailuolosuhteet muuttuivat kilpailupäivän aamuna haastaviksi. Kova tuuli pakotti järjestäjät muuttamaan 3,8 kilometrin uintiosuuden noin 600 metriin.

Sama tuuli puhalsi vuoroin myötäisenä ja vastaisena 180 kilometrin pyöräilyosuudella ja täyspitkällä maratonilla, joka juostiin kolmena lenkkinä.

– Uinnissa piti jännittää veteen pääsyä kovien aaltojen takia. En ole koskaan uinut lähes kolmen metrin aallokossa. Onneksi turvamiehet olivat paikalla, Junnila kertoo.

Junnilan valmistautuminen kauden pääkilpailuun sujui kaikin puolin hyvin.

– Matkustin Barcelonaan viisi viikkoa ennen kilpailua. Harjoittelin kolme ensimmäistä viikkoa määrällisesti kovaa. Juoksin paljon ja treenasin kaikkia lajeja täysmatkan kilpailuvauhdilla. Samalla totuttelin lämpöön, Junnila kertoo.

Kilpailussa Junnilan voittoaika oli 8.45.59. Naisten kokonaiskilpailussa kokkolalaisen aika riitti 172 osallistujan joukossa toiseen sijaan.

– Lyhennetyn uintimatkan vuoksi loppuaikaa ei voi verrata aikaisempiin. Maratonin aikani 3.19.46 on kaikkien aikojen nopein, Junnila sanoo.

Seitsemän vuotta sitten triathlonista innostuneen ja viimeiset viisi vuotta tavoitteellisesti lajiin panostaneen Junnilan vahvimmat lajit ovat juoksu ja pyöräily.

– Uinti on heikoin lajini. Se on tulevan harjoittelukauden iso projekti. Kunto kyllä riittää, mutta tekniikassa on kehitettävää.

Tulevan talven Junnila harjoittelee Kokkolassa. Pyörälenkit suuntautuvat useimmin Kälviän Peltokorven suuntaan ja juoksulenkit lähialueen teille. Mallorcan leiri on suunnitelmissa huhtikuulle.

Triathlonissa Junnilaa kiehtoo itsensä haastaminen ja viemisen äärirajoille.

– Minua motivoi, kun huomaan kehittyväni ja onnistun.

Lisäpotkua harjoitteluun tuo selviytyminen vuoden päästä järjestettävään legendaariseen Havaijin Ironman kilpailuun, jossa hän haluaa myös menestyä.

– Realistinen tavoite on kympin sakkiin. Unelmana on päästä viiden parhaan joukkoon, Junnila sanoo.

”En ole koskaan uinut lähes kolmen metrin aallokossa.

#