keskiviikko 17.8.2022 | 08:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lastenkodissa kasvaneelle Helena Nygårdille Soldatskär oli lapsuuden kesien tärkein paikka – Hän toivoo, että kesäkoti säilyisi tulevaisuudessakin paikkana, jossa lapset ja nuoret saisivat viettää aikaa

Maria Store
Ke 3.11.2021 klo 13:30 | päivitetty ma 13:51

Helena Nygård astelee Soldatskärin kesäkodin pihalla ja matkaa heti yli 60 vuotta taaksepäin. Vuosina 1955-66 Soldatskär, tai ”villan”, kuten Nygård sitä kutsuu, oli hänen rakkain paikkansa.

– Tämä on lapsuudenkotini, hän toteaa.

Talvet Nygård asui kaupungissa, nykyisen Trivselvrån paikalla sijainneessa lastenkodissa, jota pyöritti Gamlakarleby Barnhemsförening.

Kesällä lastenkodin lapset kuskattiin pakettiautolla kesäkotiin Soldatskäriin. Siellä vietettiin koko kesä, kesäkuun alusta elokuun loppuun.

– Autoon pakattiin häkkisänkyjä pienemmille lapsille, astioita ja jopa ompelukoneita. Kaikista pienimmät istuivat etupenkillä tätien kanssa ja kaikista vanhimmat saivat kävellä, Nygård muistelee.

Lapsia, 1-18-vuotiaita, lastenkodissa oli yleensä noin 15-20. Myöhemmin Soldatskärissä kesää vietti myös tilapäiset kesäsiirtolalapset ”terveyttä ja voimaa keräämässä”.

– Me vanhemmat lapset saimme mennä ja tulla Soldatskärissä miten huvitti. Tädit eivät varmasti aina tienneet missä olin, hän kertoo naureskellen, mutta korostaa, että hoito lastenkodissa oli aina hyvää.

– Kaupungissa meillä oli tiukempi kuri, mutta se unohtui Soldatskärissä.

Lapset saivat soutaa, rakentaa lauttoja, kerätä marjoja ja samoilla metsässä. Nygård nautti erityisesti uimisesta ja vietti vedessä mielellään koko päivän.

Vanhimmat lapsista saivat hoitaakseen askareita päivän aikana ja yksi niistä oli ison puurokattilan pesu.

– Sen otimme mukaan, kun menimme uimaan ja pesimme samalla reissulla.

Askareisiin kuului myös esimerkiksi ison kasvimaan ylläpito, veden haku ja pienemmistä lapsista huolehtiminen.

Täällä uitiin, sukellettiin ja soudettiin, muistelee Helena Nygård.
Maria Store

Lapset saivat myös viikkorahaa ja se kulutettiin joko Soldatskärissä piipahtavassa kauppa-autossa tai rantakioskilla, joka sijaitsi Halkokarin rannalla.

Päivää rytmittivät ruoka-ajat, joista tädit ilmoittivat paukuttamalla kattiloiden kansia huvilan terassilla. Nygård muistaa erityisesti päivän herkkuhetken, joka ajoittui keskipäivään eli ”mitt på dan”.

– Silloin istuimme pihalla nauttimassa mehua ja pullaa. Tädit pitivät kahvipaussinsa isossa ja kauniissa vilpolassa.

Juhannuksena tehtiin retki Punakallioille Trulleviin, jossa nautittiin munkkipossut.

– Se oli isoin juhlamme. Lastenkodissa emme koskaan viettäneet syntymäpäiviä tai nimipäiviä. Kaikki ne tavat opin myöhemmin mentyäni naimisiin.

Elämä lastenkodissa oli Nygårdille samalla myös kielikylpy. Hän tuli täysin suomenkielisestä perheestä ruotsinkieliseen lastenkotiin ja kävi edelleen koulunsa suomeksi.

– Opin kielen ensimmäisenä kesänä ja nykyään olen täysin ruotsinkielinen.

Nygård muistelee viettäneensä viimeisen kesän Soldatskärissä vuonna 1966. Tuolloin hän ei enää pariin vuoteen ollut asunut lastenkodissa, vaan asui omillaan ja oli päivätöissä. Illaksi ja yöksi hän pyöräili kuitenkin aina Soldatskäriin, jossa hän työskenteli ”yöapurina”.

– Sen jälkeen olen käynyt Soldatskärissä aina kun olen saanut siihen mahdollisuuden. Olen esitellyt sitä lapsille ja lapsenlapsilleni.

Valokuva Soldatskäristä on otettu vuonna 1937 kesäsiirtolan avajaisten yhteydessä.
K.H.Renlundin museon valokuvakokoelmat

Gamlakarleby Barnhemsförening sai vuonna 1936 päivätyllä kauppakirjalla Soldatskärin huvilan ja tontin vuokraoikeuden edelliseltä omistajalta konsuli Astley Rodénilta.

Soldatskär siirtyi seurakunnan ja myöhemmin Kokkolan seurakuntayhtymän omistukseen 1980-luvun alussa. Seurakunnan leirikeskukseksi se muuttui 1984 ja sen toiminta päättyi vuonna 2018.

Nyt yhteisen kirkkoneuvoston perustama Soldatskär-työryhmä pohtii millä tavalla Kokkolan seurakuntayhtymän kesäkoti realisoidaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Nygård toivoo, että Soldatskär säilysi tulevaisuudessakin paikkana, jossa lapset ja nuoret saisivat viettää aikaansa.

– Minusta on surullista, jos sinne rakennetaan uutta ja paikka ei ole enää kaikille avoin. Soldatskär on niin hieno paikka! Luonto on monipuolinen – siellä on metsää, rantaa ja kallioita. Sen pitäisi säilyä paikkana, jossa lapset voisivat kiipeillä, onkia, uida ja soutaa.

Lähteet: Kokkolan kaupungin historia osa IV

Työryhmä pohtii Kokkolassa sijaitsevan Soldatskärin tulevaisuutta – Kaava mahdollistaisi uudisrakentamisen ja ulkoilureitin rakentamisen niemen ympäri

"Me vanhemmat lapset saimme mennä ja tulla Soldatskärissä miten huvitti.

#