perjantai 3.12.2021 | 12:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaislähtöinen Sohvi Kangasluoma seilaa arktisilla vesillä yhdessä kumppaninsa kanssa – Matka on edennyt Pohjois-Norjasta Färsaarien kautta Islantiin: "Meillä oli pieni sääaukko ja pääsimme juuri ja juuri ajoissa perille"

Maria Store
Ke 10.11.2021 klo 12:00

Kokkolalaislähtöinen Sohvi Kangasluoma vastaa videopuheluun Islannista, Djúpivogurin pienestä kaupungista, jossa hänen ja kumppaninsa Juhon vene on laituriin kiinnitettynä ja kalastusveneiden ympäröimänä. Kaksikolla on takanaan kaksi päivää putkeen tehtyä matkaa Färsaarilta. Matkaa hän kuvailee hirveimmäksi merikokemuksekseen.

– Meillä oli pieni sääaukko ja pääsimme juuri ja juuri ajoissa perille. Myrsky tuli perässä. Vanhan myrskyn jäljiltä oli maininkiaaltoja, joissa vene pyöriskeli mukana. Tulen helposti merisairaaksi, mutta yleensä meripahoinvointilaastari auttaa. Nyt se ei jostain syystä toiminut ja olin sängyn pohjalla huonovointisena koko matkan ajan.

Islanti on yksi etappi kaksikon ainakin kaksi vuotta kestävällä matkalla. Islannissa heidän on tarkoitus viettää tuleva talvi veneessään. Ensi kesänä suunnaksi otetaan Grönlanti.

– Se on suunnitelma, mutta se voi vielä elää, jos tulee yllätyksiä.

Yllätyksiä kaksikko on jo matkallaan saanut kokea.

Matkaan he lähtivät Pohjois-Norjasta heinäkuussa ja suuntana oli Färsaaret, jonne he saapuivat elokuun alussa. Tarkoitus oli viipyä siellä kolme päivää, mutta lopulta he viettivät saarella kolme kuukautta.

– Veneeseen tuli moottoriongelmia ja tuli muitakin asioita hoidettavaksi. Päätimme hoitaa ne Torshavnissa, koska siellä oli hyvä telakka.

Korjausten jälkeen ilmeni uusia ongelmia ja varaosien saapumiseen meni kuukausi.

– Ei meillä muuten olisi ollut kiirettä, mutta meren ylitys suositellaan tekemään ihan viimeistään syyskuussa, koska kelit huononevat.

Lopulta lähtö venyi lokakuun lopulle, mutta kaikeksi onneksi sopiva rako ylitykselle löytyi.

Färsaaria Kangasluoma kuvailee kauniiksi ja vihreäksi. Lampaita on paljon. Asukkaita vain vähän enemmän kuin Kokkolassa, noin 50 000.

– Silti siellä on yliopisto, sairaala ja telakka.

Vehreillä Färsaarilla kaksikko vietti lopulta kolme kuukautta.
Sohvi Kangasluoma

Kaksikon reissulla näkemät maisemat ovat olleet huikeita.
Sohvi Kangasluoma

Kontrastina ylitykselle Färsaarilta Islantiin, oli kolmen päivän ylitys Norjasta Färsaarille Kangasluoman yksi parhaista kokemuksista.

– Se oli ensimmäinen meidän kahdestaan tekemä ylitys. Olemme aiemmin purjehtineet isommalla porukalla esimerkiksi Huippuvuorilla.

– Nyt meillä oli 3-4 tunnin vahtivuorot. Omilla vahtivuoroilla kuuntelin äänikirjoja, se oli aika leppoisaa. Tutka oli apuna. Se olisi kertonut onko muita aluksia lähellä, mutta aika hiljaista tuolla on.

Kangasluoma sanoo, ettei ole kovin rohkea luonteeltaan, päinvastoin. Hän myöntää, että meren ylitys ensimmäistä kertaa kahdestaan ja vastuun kantaminen välillä yksin oli jännittävää.

– Mutta kun tietää ja ymmärtää, miten asiat toimii, alkaa pelkokin häviämään.

Jo ennen reissua Kangasluoma kumppaneineen asui veneessä Pohjois-Norjassa jo toista vuotta. Kangasluoma tosin osa-aikaisesti, koska asui osan aikaa Suomessa.

– Moni ajattelee, että tämä on tosi eksoottista, mutta aika normaalia elämää tämä on. Veneessä on vähän viileämpää ja vedenkäyttöä täytyy miettiä tarkkaan, mutta muuten elämä on ihan tavallista. Meillä on molemmilla työt, joten ison osan ajasta istumme läppäreiden ääressä ja teemme hommia.

Ulkona tosin odottavat tavallista huikeammat maisemat ja niistä he mielellään nauttivat.

– Käymme välillä vaeltamassa ja uimassa.

Moni veneessä elämisestä kiinnostunut suuntaisi ehkä mieluimmin etelän lämpöön.

– Meitä molempia kiinnostaa arktiset alueet. Tykkäämme molemmat vapaalaskusta ja siihen täällä on mahdollisuuksia.

Arktiset alueet kiinnostavat Kangasluomaa työnkin puolesta. Hän tekee parhaillaan väitöskirjaa arktisesta kaasun- ja öljynporauksesta ja niiden vaikutuksista. Sitä ajatellen alueella matkustaminen ja asuminen on hyödyllistä.

Kaksikon ensimmäinen etappi oli matkata Pohjois-Norjasta Färsaarille.
Juho Karhu

Vene-elämässä Kangasluomaa viehättää kaikki ne paikat, joita ei muuten tulisi nähtyä.

– Samalla tämä opettaa kaikenlaista aina säästä moottorin toimintaan.

Veneilyssä viehättää myös tietynlainen vapaus.

– Satamissa olemme törmänneet yllättävän moneen muuhun, joka elää samalla tavalla. Heidän kanssa on ollut mukava jutustella.

Kaksikolla on parhaillaan lainassa amerikkalaisen pariskunnan omistama vene. Oman veneen hankinta on myös mielessä.

– Töistä ja muusta elämästä riippuu kuinka kauan jatkamme tällaista elämää. Grönlannin jälkeen meillä ei ole tarkkoja suunnitelmia.

”Moni ajattelee, että tämä on tosi eksoottista, mutta aika normaalia elämää tämä on.

#