perjantai 3.12.2021 | 12:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oilon tuo työpaikkoja – Teollisuuslämpöpumppujen tuotanto keskittyy Kokkolaan

Outi Airola
Ke 17.11.2021 klo 14:00

Oilonin teollisuuslämpöpumpuista vastaava liiketoimintajohtaja Martti Kukkola vastaa puhelimeen Ranskasta. Teollisuuden tarpeisiin kehitetyt lämpöpumput ovat nyt kuumaa kamaa maailmalla, kun valtiot yrittävät päästä hiilineutraaleiksi lähimpinä vuosikymmeninä.

– Lämpöpumput ovat tässä hyvin merkittävässä roolissa. Tämä megatrendi on näkynyt meillä voimakkaana kysynnän kasvuna, kertoo Kukkola.

Kokkolan kannalta hyvä uutinen on se, että jatkossa kaikki Oilonin teollisuuslämpöpumput valmistetaan Kokkolassa. Uusi tehdas, joka toimii entisissä Erkin hallin tiloissa, nelinkertaistaa yrityksen teollisuuslämpöpumppujen tuotannon. Ensimmäisen vuoden tavoite on 600 pumppua vuodessa.

– Lämpöpumppuliiketoiminta työllistää noin sata henkilöä. Nyt kun laajennuksen myötä pääsemme täyteen kapasiteettiin, tarvitsemme noin 50 hengen lisäystä Kokkolaan. Osin rekrytointeja on tehty jo, kertoo Kukkola.

Oilonin teollisuuslämpöpumppujen menestyksen taustalla on pitkäaikainen kehittämistyö, jossa tehot on viritetty äärimmilleen.

Oilon meillä ja muualla

Oilonilla on tehtaat Kokkolassa, Lapualla, Kiinassa, USA:ssa ja Venäjällä

Pääkonttori sijaitsee Lahdessa

Lämpöpumpuista 80% menee vientiin

Liikevaihto 2021 noin 74 miljoonaa

Lähde: Oilon

– Jos verrataan teollisuuslämpöpumppuja tyypilliseen omakotitalon pumppuun, puhutaan jopa 200-kertaisesta tehosta. Laite on kuitenkin kooltaan kompakti – suurimmatkin painavat alle kymmenen tonnia, kertoo Kukkola.

Esimerkkinä lämpöpumppujen osumisesta ilmastoahdistukseen Kukkola kertoo kuntien suunnitelmista.

– Esimerkiksi Helsingin Energian skenaariossa lämpöpumpuilla voitaisiin korvata 60 prosenttia nykyisestä tuotantosta, kertoo Kukkola.

Yrityksellä on ollut Kokkolassa toimintaa aiemminkin.

– Meillä on Kokkolassa pitkät perinteet kylmätekniikkaan ja teollisuuslämpöpumppujen valmistukseen. Kokkola valikoitui sijoituspaikaksi pitkälti sen osaamisen vuoksi, mikä meillä jo on paikkakunnalla.

Näkymät alalla ovat hyvät.

– Meillä liikevaihto on kahtena edellisenä vuonna lähes kaksinkertaitunut vuosittain. Uskomme, että teollisuuslämpöpumpuista tulee Oilonin pääliiketoiminta parin vuoden kuluessa. Nykyinen tehdasinvestointi riittänee parin vuoden päähän, jolloin on aika taas lisätä tuotantokapasiteettia, uskoo Kukkola.

”...kun laajennuksen myötä pääsemme täyteen kapasiteettiin, tarvitsemme noin 50 hengen lisäystä.

#