perjantai 3.12.2021 | 13:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kari Hilli kirjoitti kirjan yrittäjähenkisen isänsä Runar Hillin elämästä – Runar Hilli päätyi Rödsöstä menestyksekkääksi sahayrittäjäksi Ivaloon

Maria Store
Ke 17.11.2021 klo 15:00

Kari Hillin isä Runar Hilli (s.1910) kasvoi Rödsössä kahdeksan lapsen perheessä. 1960-luvulla hän pyöritti Inarissa kunnan suurinta työllistäjää Ivalon Saha Oy:tä. Parhaimmillaan saha työllisti parisataa henkilöä.

Mistä vaatimattomissa olosuhteissa kasvaneen miehen yrittäjähenkisyys pulppusi? Sitä mietti hänen poikansa Kari Hilli ja päätti selvittää asiaa. Tuloksena on hiljattain ilmestynyt kirja Sahamies - Rödsöstä sahayrittäjäksi Lappiin.

Vaasan teollisuuskoulusta konemestariksi valmistunut Runar Hilli seilasi maailman merillä ennen kuin sai serkultaan Fred Fredlundilta kutsun tulla tämän perustamaan sahan Nellimöön höyrykoneen käyttäjäksi.

Nellimöön hän saapui keväällä 1934. Saha menestyi hyvin ja vei puutavaraa esimerkiksi Englantiin. Saha työllisti paljon väkeä varsinkin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, myös Kokkolasta.

Talvisota ja jatkosota vaikuttivat olennaisesti sahan toimintaan ja siitä elantonsa saaneiden perheiden elämään. Osa naisista ja lapsista lähti useampaan kertaan evakkoon. Runar Hilli lähti rintamalle, kun Aino-vaimo lapsineen lähti Rödsöön, Runarin vanhempien luo. Siellä Kari Hilli syntyi vuonna 1944.

Sahamies on Kokkolaan takaisin viitisen vuotta sitten muuttaneen Kari Hillin ensimmäinen kirja. Hän unelmoi toimittavansa sen myös ruotsiksi.
Maria Store

Sotien jälkeen sahatoiminta siirrettiin Ivaloon. Toimitusjohtaja Fredlund muutti Amerikkaan ja saha, jonka nimi oli nyt Inari Oy hakeutui konkurssiin.

– Isäni osti konkurssipesän kumppaninsa kanssa ja saha aloitti toiminnan Ivalon Saha Oy nimellä.

Ivaloon rakennettiin toinen saha ja kolmas Inariin. Sahalla pyyhki hyvin. Puutavara vietiin Ruotsin ja Norjan lisäksi esimerkiksi Saksaan, Englantiin ja Egyptiin.

Vienti tapahtui Kemin ja Haaparannan satamien kautta. Koska satamissa oli talvella jääongelmia, perustivat sahayrittäjät oman satamayhtiön norjalaisen osapuolen kanssa Pohjois-Norjan Billefjordiin.

– Siellä satama oli auki vuoden ympäri ja lisäksi sinne oli lyhyempi matka Ivalosta ja Inarista. Yksityissataman perustaminen oli hyvin ennakkoluuloton teko isältä.

Eläkkeelle Runar Hilli jäi 70-vuotiaana ja myi yrityksen.

– Kirjaprojektin aikana kirkastui se, kuinka tärkeä työ hänelle oli. Hänelle oli kotoa iskostunut ajatus, että kun ihminen tekee ahkerasti ja rehellisesti töitä, se tuo mukanaan kaikkea hyvää.

Kirjassa Hilli kertoo myös isänsä elämästä ennen uraa sahayrittäjänä. Runar Hilli kirjoitti aktiivisesti päiväkirjoja lapsena ja nuorena. Ne ovat säilyneet jälkipolville.

– Niistä saa hyvän kuvan siitä, millaista lapsen elämä tuolloin oli. Jo hyvin pieninä lapset värvättiin tekemään hyödyllisiä töitä. Harvoin päiväkirjoissa on mainintaa leikistä tai levosta. Silloin kuin leikki tai lepo mainitaan, on aina kyse vain ”hetkestä”.

Kirjassa sivutaan myös paikallishistoriaa, esimerkiksi Hillin sukulaisten, Friisin ja Kankkosten sukujen historiaa sekä åkerblomilaisuutta, joka tuli perheen lähelle, vaikka Hillit eivät siihen lähteneet mukaan.

Kirjaa on saatavilla esimerkiksi Luckanista.

”Yksityis-sataman perustaminen oli hyvin ennakkoluuloton teko isältä.

#