perjantai 3.12.2021 | 12:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Katkelmia melankoliasta – Nuorille aikuisille ja aikuisille suunnattu näytelmä saa ensi-iltansa valtakunnallisen mielenterveysviikon kynnyksellä

Ke 17.11.2021 klo 16:00

Aava Ensemblen Suden hetki – katkelmia melankoliasta saa ensi-iltansa tulevana lauantaina Keski-Pohjanmaan konservatoriolla.

Aava Ensemble on esittävän taiteen kollektiivi, joka toteuttaa teatteria monitaiteellisesta näkökulmasta. Ensemblen ensimmäinen projekti oli Satakieli (2016), jossa olivat mukana Aino Häli, Johannes Häli, Tuomas Häli, Jennifer Markin ja Anni Paalanen. Aava Ensemblen toisena projektina nähdään Suden hetki - katkelmia melankoliasta, jota ovat työstämässä Markin ja Paalanen.

Suden hetki – katkelmia melankoliasta on fyysistä teatteria, musiikkia ja spoken word -tyyliä yhdistävä kokonaisuus, jossa melankoliaan suhtaudutaan sallivasti ja uteliaasti, kerrotaan ensemblen tiedotteessa.

Nykykielessä sana melankolia mielletään depressioksi, suruksi, maniaksi tai nostalgiseksi ikäväksi. Paalanen ja Markin näkevät melankolian vastakohtana suorituskeskeisyydelle, joka on leimallista ajallemme.

– Melankolia on luonnollinen tila, eräänlainen symmetriapaussi, eli pysähdys, jonka tarvitsemme voidaksemme jälleen toimia kokonaisvaltaisemmin, Paalanen täsmentää.

Suden hetki on käännekohta, jolloin ihminen valmistautuu uuteen ja luopuu entisestä. Esityksen lähtökohtana on uskomus, että melankolian tuntemusten kohtaaminen voi tuottaa syvempää ymmärrystä elämän ainutkertaisuudesta, toimia luovuuden lähteenä, ja tuottaa uudenlaisia näkökulmia surun ja kivun tuntemuksiin sekä auttaa hyväksymään niitä.

– Esityksen tavoitteena on myös antaa vastakaikua surulle, jota käynnissä oleva pandemia monelle aiheuttaa, kuvailee Markin.

Nuorille aikuisille ja aikuisille suunnattu näytelmä saa ensi-iltansa valtakunnallisen mielenterveysviikon kynnyksellä ja kaikille avoimet esitykset ovat nähtävillä sekä Kokkolassa, että Oulussa. Projektissa mukana olevat yhteistyötahot ovat Mieli ry., Mielenvireys ry., Hyvän mielen talo, Kulmakartano ja OLKA Kokkola.

– Halusimme tarjota esitystä mielenterveyden ja hyvinvoinnin parissa työskenteleville tahoille, joiden asiakkaille järjestämme ilmaisesitykset sekä Kokkolassa että Oulussa, kertoo Paalanen.

#