perjantai 3.12.2021 | 12:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupunginteatterissa saa ensi-iltansa esitys, joka luotaa pohjalaista väkivallan historiaa ja nykypäivää: "Väkivaltaan ja vihaan törmääminen on ahdistanut ja mietityttänyt paljon"

Outi Airola
To 25.11.2021 klo 10:00

Artturi Järviluoma saattaisi kohottaa kulmiaan, jos hän näkisi, millaisen muodon hänen Pohjalaisia-näytelmänsä saa Kokkolan kaupunginteatterissa. Kulmien kohotus saattaisi olla kuitenkin hyväksyvä, sillä kyllä klassikkonäytelmän kirjoittaja tunsii Pohjanmaalla kytevän väkivallan ilmapiirin varmasti vielä voimallisemmin kuin tämän päivän ihminen.

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen tuo Vartiolinnaan eräänlainen rock-konsertin, jossa liikkuvat kamerat, vahvat soinnut ja sanat sekä laajaksi muotoutunut näyttämö saavat kyytiä. Esitys sisältää voimasanoja, väkivaltaa ja rankkaa kielenkäyttöä. Lavalle on nostettu väkeä myös kulisseista: kitara käteen ja menoks!

– Musiikiksi valikoitui Tuomari Nurmion musiikki. Tähän päädyin, kun aihetta pyöritellessä mieleen nousi peräkkäin kaksi Tuomari Nurmion biisiä, kertoo Luukkonen.

Tiedotteen mukaan historiaa ja nykyaikaa sekoittava teos on hätähuuto alas painetun ihmisyyden puolesta. ”Sielussani tumma laulu helää. Perkele! Rannanjärvi elää!

– Väkivallan historia on täällä edelleen vahvasti läsnä, aivan toisella tavalla kuin vaikka Keski-Suomessa, josta olen kotoisin. Tämä näytelmä alkoi puhutella ja elää nimenomaan täällä Kokkolassa, kertoo Luukkonen.

Miten esitykset syntyvät? Mitkä aiheet valikoituvat esitettäväksi? Luukkonen kertoo oman työskentelytapansa.

– Prosessi menee niin, että huomaan pyörittäväni jotakin ajatusta, tunnetta tai havaintoa ympäröivästä maailmasta. Väkivaltaan ja vihaan törmääminen on ahdistanut ja mietityttänyt paljon. Mistä se syntyy ja miksi se menee ajasta aikaan?

Kun aihe oli pyörinyt mielessä pidempään, Luukkonen luki Pohjalaisia-näytelmän uudelleen. Aikanaan se ei puhutellut samalla tavoin.

– Kun luin Pohjalaisia nyt uudesta kulmasta, päässäni alkoi soimaan ”... sielussani tumma laulu helää, perkele Rannanjärvi elää! ja siitä se lähti.

Näin löytyi musiikki ja näytelmä sai uuden sovituksen, johon Luukkonen kirjoitti vielä omia ajatuksiaan. Kun toteutuskin on poikkeuksellinen, kyseessä on teatteritapaus – ainakin Vartiolinnassa.

– Tämä on seutu, jossa Lapuan liike ja suojeluskunta-aate on läsnä ihan tässä teatteritalossa. Me, jos ketkä tiedämme, mitä historian kerrostuneisuus tarkoittaa. Historia elää ja vaikuttaa vielä tänä päivänä ja siihen on tärkeää tarttua, sanoo Luukkonen.

”Sielussani tumma laulu helää. Perkele! Rannanjärvi elää!

#