maanantai 24.1.2022 | 16:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pikkulotat palkittiin Valkoisen ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla: "Kysyin heti, että onko tässä tullut jokin virhe"

Sini Sulkakoski
Ke 1.12.2021 klo 10:15

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt neljälle Kokkolan Seudun Lottaperinne-yhdistyksen jäsenelle- ja pikkulotalle Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin.

– Olemme kaikki suunnattoman ylpeitä näistä neljästä pikkulotasta, jotka Suomen tasavallan presidentti on huomioinut, toteaa Kokkolan Seudun Lottaperinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Kaija Jestoi.

Kokkolan Seudun Lottaperinneyhdistys ry perustettiin vuonna 2005, ja Jestoin mukaan yhdistys on edelleen aktiivinen ja elinvoimainen.

– Vaikka rivit ovat vuosien saatossa harvenneet, meitä on edelleen monia sinnikkäitä sissejä yhdistystoiminnassa aktiivisesti mukana. Suuri ilo on myös, että toiminta on saanut mukaan nuorempaakin polvea.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali myönnettiin Hilkka Palolle, Milma Tainiolle, Eini Takkuselle ja Eila Viirteelle. Palkitut pikkulotat toteavat yhteisesti tunnustuksen tuntuvan mahtavalta.

– Kun Kaija minulle soitti ja kertoi että tällainen tunnustus on minulle tulossa, niin kysyin heti, että onko tässä tullut jokin virhe, nauraa pikkulotta Eila Viirre.

Ullavasta kotoisin oleva Viirre kertoo sodan alkaessa olleensa 10-vuotias.

– Muistan hyvin sen hetken, kun kansakoulussa mentiin jonossa ilmoittautumaan opettajalle pikkulotaksi.

Myös Milma Tainio, Eini Takkunen ja Hilkka Palo muistelevat aikaa, kun koulupäivien jälkeen odotti vielä pikkulotan työtehtävät.

– Päivät olivat pitkiä. Kelillä kuin kelillä kuljettiin ensin pitkät matkat kouluun, ja siellä oltiin päivä vähillä ravinnoilla.

Mieleen pikkulotille on piirtyneet esimerkiksi suuret laatikot, jotka olivat yhtä korkeita kuin pikkulotilla oli pituutta.

– Niitä laatikoita tuli useasti, ja ne olivat täynnä siteitä. Pikkulottien työ oli kääriä ne nätisti sotilaita varten.

Tänä päivänä neljää palkittua pikkulottaa pitää kiireisenä erinäiset harrastukset, kuten monipuoliset yhdistystoiminnat ja vesijumppa.

Yksi yhtenäinen harrastus löytyy kaikilta, ja kuin yhdestä suusta todetaankin:

– Ulkoilemme paljon, satoi tai paistoi!

”Muistan hyvin sen hetken, kun kansakoulussa mentiin jonossa ilmoittautumaan opettajalle pikkulotaksi.

#