maanantai 24.1.2022 | 16:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Patsaat kertovat meistä paljon

Outi Airola
Ke 1.12.2021 klo 11:00

Itsenäisyyspäivä lähestyy ja virittää taas vähän herkempää mielialaa. Somesta silmään tarttui patsas-hanke, joka pani ajattelemaan. Opettaja Eeva-Liisa Kiiskilä halasi kuvassa Minna Canthin patsasta Tampereella ja ihmetteli, miksi meillä Kokkolassa ei ole patsasta yhdellekään naiselle.

Hyvä kysymys. Lotta-patsas toki löytyy ja Baltija-neitokin keikistelee Suntin rannalla, mutta kumpikaan ei tee kunniaa yksittäiselle henkilölle. Sen sijaan kaupungista löytyy runsaasti miesten patsaita: muun muassa Anders Chydenius, Ernst Knape, J.V.Snellman, Vladimir Froloff ja kuningas Kustaa II Adolf. Löytyy myös muistomerkit hylkeille, Halkokarin kahakalle ja hukkuneille kalastajille. Naisväki loistaa poissaolollaan.

Patsas-asia nousee aika ajoin esiin. Ryhdyimme omalla kylällä puuhaamaan Duunari-patsasta 10-15 vuotta sitten. Malliksi ajateltiin Lauta-Kreetaa, kovana työmiehenä tunnettua naista, joka oli kuuluisa hyvästä laskupäästään. Hanke odottaa edelleen aktiivisia toteuttajia – pesämuna on kasassa. Olisipa tärkeää näyttää lapsille, että naisetkin ovat rakentaneet tätä maata!

On hienoa, jos uusi patsas-hanke etenee. Kuka voisi olla patsaan aiheena? Ehkä Lucina Hagman, tuo tärkeä yhteiskunnallinen vaikuttaja Kokkolan Kälviältä?

Näin itsenäisyyspäivän alla sopii muistaa kaikkia tämän maan rakentajia ja henkisiä johtajia. Sitä porukkaa, joka on kovalla työllä tämän Suomi-nimisen hyvinvointivaltion meille hankkinut. Jokainen heistä ansaitsee tulevana maanantaina vähintään kynttilän – patsaita odotellessa.

outi.airola@kpk.fi

”Lotta-patsas toki löytyy ja Baltija-neitokin keikistelee Suntin rannalla, mutta kumpikaan ei tee kunniaa yksittäiselle henkilölle.

#