maanantai 24.1.2022 | 16:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pitkänsillankadulta löytyi jäänteitä todennäköisesti vanhasta katupohjasta: "Mielenkiintoista on nähdä löytyykö sieltä jotain muutakin, esimerkiksi esineitä"

Maria Store
Ke 1.12.2021 klo 10:30

Kokkolan Pitkänsillankadun remontin yhteydessä on löytynyt katupohjasta vanhoja puurakenteita. K.H. Renlundin museon arkeologi Lauri Skantsi arvioi, että kyseessä on todennäköisesti vanhaa katupohjaa.

Pitkänsillankatu on yksi kaupungin harvoista kaduista, joka on sijainnut samalla paikalla kaupungin perustamisesta lähtien. Hirsillä on pohjustettu märkää ja pehmeää katua.

– Jykevät hirret on ladottu poikkisuuntaan katua vasten. Niiden välit on täytetty jätteellä, esimerkiksi tiilimurskalla ja eläinten luilla. Mielenkiintoista on nähdä löytyykö sieltä jotain muutakin, esimerkiksi esineitä, hän tuumii.

Puurakenteet löytyivät noin puolentoista metrin syvyydestä.

– Vastaavia löydöksiä ei ole Kokkolassa tehty, joten sillä tavalla löytö on merkittävä.

Roosin tontilta löydettiin joitakin vuosia sitten kuusen näreitä, joita oli käytetty kadun pohjustukseen.

– Ne löydöt olivat 1600-luvulta. Näin järeitä kadun perustuksia ei ole aiemmin löytynyt ja nämä ovatkin todennäköisesti myöhempää ajankohtaa, mutta silti löytö on vanha.

Skantsi sanoo, että hirret ovat kohtuu hyvin säilyneet ja se on kaupungin savisen maaperän ansiota.

– Sinne ei pääse happi tekemään lahovaurioita.

Tämän viikon aikana löydökset kaivetaan esille. Kaivuhommissa ovat Skantsi itse ja arkeologi Jussi-Pekka Hiltunen Heiskanen & Luoto Oy:stä.

– Saamme pian kaivuhommiin lisäapuja.

Löydökset dokumentoidaan, kuvataan ja mitataan.

– Että tiedetään myöhemminkin mitä on löytynyt ja mistä. Sitten ne kaivetaan pois, jotta sadevesiputki saadaan paikalleen ja työmaan työt voivat jatkua.

Kuinka kauan dokumentointi kestää on vaikea arvioida.

– Emme tiedä kuinka pitkästi puurakennetta on ja kuinka syvälle se menee. Se selviää lähipäivinä, Skantsi sanoo.

#