maanantai 24.1.2022 | 15:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pormestarinkulman taloyhtiöllä on käytössä yhteinen auto – Yhteiskäyttöautot voivat vähentää parkkipaikkojen määrää ja vapauttaa tilaa esimerkiksi viherrakentamiselle

Maria Store
Ke 1.12.2021 klo 12:00

Vähemmän autopaikkoja, enemmän tilaa vaikkapa viherrakentamiselle? Se voi olla yksi seuraus, jos yhteiskäyttöautot yleistyvät.

– Pääkaupunkiseudulla trendi on, että uusissa taloyhtiöissä on lähes poikkeuksetta yhteiskäyttöauto. Parkkipaikkoja ei enää haluta niin paljon, sanoo yhteiskäyttöauto-operaattori Omago Oy:n toimitusjohtaja Joel Virpi.

Asunto Oy Pormestarinkulmassa lienee Kokkolan ensimmäinen taloyhtiön yhteiskäytössä oleva sähköauto. Rakennuttaja päätyi ratkaisuun, koska ahtaalle tontille olisi ollut liki mahdoton saada rakennusmääräyksen vaatimat autopaikat.

– Yhteiskäyttöauton avulla saimme lievennystä neljän paikan verran, kertovat NSA:n toimitusjohtaja Jan Storbacka ja tekninen johtaja Patrik Storbacka.

Jan Storbacka näkee yhteiskäyttöauton hyvänä keinona vähentää autopaikkoja taloyhtiöissä.

– Esimerkiksi Wanhan Meijerinalueen kohteissa meillä on 150 asuntoa ja autopaikkoja sama määrä. Tarvitaanko niin paljon autopaikkoja tai edes autoja? Parkkipaikoilta vapautuvaa tilaa voitaisiin käyttää vaikka pensaille ja puille, hän sanoo.

Pormestarinkulman yhteiskäytössä oleva sähköauto on ehkä ensimmäinen Kokkolassa, mutta ainokainen se ei kauaa ole. Vuodenvaihteessa kaupunkiin on tulossa jo toinen, tietää Joel Virpi kertoa.

– Asumispalvelut muuttuvat kovaa vauhtia ja asukkaille voidaan tarjota muutakin kuin seinät ja katto. Taloyhtiöillä on nykyään paljon erilaisia palveluita ja yhteiskäyttöauto voi olla yksi niistä, sanoo Virpi.

Taloyhtiöiden yhteiset tilat ovat nykyään normi. Talossa saattaa olla yhteinen harrastehuone, terassi tai vaikkapa kuntosali.

– Meillä oli hyvin aikaisessa vaiheessa taloyhtiöissä asukkaille valmiit nettiyhteydet. Yhteiskäyttöauto on seuraava askel asukkaiden palvelemisessa, sanoo Jan Storbacka.

Asukkaat voivat varata yhteiskäyttöauton tuntimaksua vastaan mobiilisovelluksesta.

– Sovelluksen kautta varataan auto ja avataan ovet. Yleensä autoa käytetään tunnin parin tarpeisiin, esimerkiksi kauppareissulle, selvittää Virpi.

– Koska käyttäjiä on monenlaisia, täytyy sovelluksen olla mahdollisimman helppokäyttöinen. Vanhin käyttäjämme taitaa olla 96-vuotias.

Hän sanoo, että yhteiskäyttöauton käyttöaste kasvaa pikkuhiljaa ensimmäisen vuoden aikana.

– Uuden toimintatavan omaksumiseen menee aikaa. Kuluneen vuoden aikana autojemme käyttöaste on tuplaantunut.

Omago Oy:llä on tällä hetkellä 170 autoa ympäri Suomea. Yhteiskäyttöautoja hankitaan taloyhtiöiden lisäksi esimerkiksi yrityksiin.

– Kaupunginosallakin voi olla yhteiskäyttöauto.

Virpi sanoo, että yhteiskäyttöautot soveltuvat erityisen hyvin kohteisiin, jotka ovat hyvien kulkuyhteyksien varrella ja lähellä keskustaa.

– Silloin ei ole samalla tavalla tarvetta omistaa omaa autoa, kuin syrjemmällä asuessa. Pormestarinkulman kaltainen kohde keskustassa on erinomainen paikka yhteiskäyttöautolle.

– Mielenkiinnolla seuraamme, miten tämä lähtee käyntiin, tuumivat Storbackat.

”Parkkipaikoilta vapautuvaa tilaa voitaisiin käyttää vaikka pensaille ja puille.

#