maanantai 24.1.2022 | 15:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jos Snellman-salin suunnitelmat saavat vihreää valoa valtuustolta, alkaisi remontti ensi talvena – Remontissa tiloja nykyaikaistettaisiin ja sisäpihalle saataisiin uusi sali

Maria Store
Ke 1.12.2021 klo 13:00

– Ei voi liikaa korostaa kuinka tärkeää Snellman-salin nykyaikaistaminen ja laajentaminen on Kokkolan kulttuuriväelle, sanoo Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio.

Kaupunginhallitus päätti viime viikolla esittää valtuustolle, että kaupunki sijoittaisi Musiikkikeskus Snellmaniin 4 miljoonaa euroa ja takaa 4 miljoonan euron lainan. Valtuusto käsittelee asiaa kokouksessaan todennäköisesti 13. joulukuuta.

Remontin yhteydessä Kamariorkesteri saisi 30 vuoden odotuksen jälkeen pysyvät harjoitustilat. Pikkusali, joka toimisi orkesterin harjoitussalina, tulisi Vingen kiinteistön sisäpihalle rakennettavaan laajennukseen. Pikkusalissa voitaisiin järjestää myös pieniä konsertteja ja muita tapahtumia.

Puutio korostaa, että vaikka Kamariorkesteri hyötyisi paljon muutoksista, hyödyttävät muutokset myös muita käyttäjiä.

– Ja ennen kaikkea kulttuuriyleisöä.

Yleisölämpiö muuttuisi huomattavasti. Se laajenisi ja sinne saataisiin yleisöä paremmin palvelevat wc-tilat ja narikka.

– Jos konsertti on hyvin myyty eli väkeä paikalla se 400-500 henkilöä, ihmiset joutuvat väliajalla valitsemaan jonottavatko vessaan vai kahville. Molempiin ei ehdi, sanoo Puutio.

Remontin yhteydessä myös esteettömyyttä parannettaisiin ja salin sisäänkäynnille saataisiin pyörätuolinostin. Tällä hetkellä inva-sisäänkäynti kulkee tuolivaraston kautta.

– Siitä on tullut palautetta.

Suunniteltu laajennus tulisi Vingen sisäpihalle. Pikkusali olisi alakerrassa ja yläkerrassa olisi tarkkaamo ja stemmaharjoitushuoneet. Kyseessä on luonnos, joka voi vielä muuttua.
Kiinteistö Oy Kokkolan Snellman

Snellman-salissa nykyaikaistettaisiin tekniikkaa sekä tehtäisiin kosmeettisia muutoksia: lattia hiottaisiin, kuluneet akustiikkaverhot korvattaisiin uusilla ja saliin saataisiin uudet istuimet.

– Lavaa levennettäisiin hieman ja sinne tulisi myös toinen sisääntulo. Se hyödyttää esimerkiksi musiikkiteatteriesityksiä. Isompi lava mahdollistaisi esimerkiksi isot orkesteri- ja kuorotapahtumat.

Puutio sanoo, että isompi lava mahdollistaisi myös Kamariorkesterille uudenlaisia projekteja. Kun lavalle mahtuu enemmän väkeä, voi yhteistyötä tehdä muiden orkesterien kanssa ja toteuttaa esimerkiksi sinfoniaorkesteria ja kuoroa vaativia teoksia, joita harvemmin Kokkolassa on kuultu.

Esiintyjien takatilat paranisivat myös huomattavasti.

Puutio sanoo, että salin ja oheistilojen nykyaikaistaminen on myös imagokysymys.

– Jonkun verran on havaittavissa, että konserttisalikiertueet karttavat Kokkolaa, koska olosuhteet eivät tyydytä.

Jos suunnitelmat saavat valtuustolta vihreää valoa, alkaisi remontti todennäköisesti talvella 2022. Remontin aikana orkesterin konserttipaikkoina toimisivat kirkot, konservatorion sali ja Kampushalli.

– Varmaan teemme myös normaalia enemmän vierailuja esimerkiksi Kaustisella ja Pietarsaaressa. Ja tilanteesta täytyy ottaa kaikki irti ja käyttää mielikuvitusta. Jos Chydeniassa on vapaita liiketiloja voimme vaikka konsertoida siellä.

Remontin on arvioitu kestävän 17 kuukautta eli valmista olisi syksyllä 2024.

– Se on lopulta lyhyt aika, kun pysyvistä tiloista on haaveiltu 30 vuotta.

”Lavaa levennettäisiin hieman ja sinne tulisi myös toinen sisääntulo.

#