tiistai 24.5.2022 | 22:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Laila Lampinen-Hietikon kolumni: Suomi-neidon synttärit

Ke 8.12.2021 klo 13:00

Millaiset juhlat Suomi-neidolleni järjestäisin, jos minulla siihen valta olisi?

Lähtisin tehtävään ilon kautta. Osallistaisin koko maan ja kaiken tänne asettuneen kansan. Niin herrat, narrit kuin työn raskaan raatajat sekä vähemmälläkin pärjäävät saisivat kortensa kantaa kekoon. Joka ikinen kylä ja kaupunki, niemennotko ja saarelma olisi oikeutettu juhlaa viettämään.

Jokainen paikkakunta voisi valita vuoden varrelta oman nimikkopäivän, jolloin asukkaat kokoontuisivat yhteen ja juhlistaisivat itsenäistä kotomaata. Ylikansallisesti sitten joulukuun kuudentena näiden kekkereiden taltiointeja näytettäisiin nonstoppina Ylen maksuttomilla kanavilla.

Valtio huolehtisi siitä, että maan eri alueilla olisi taloudelliset resurssit juhlien kustantamiseen. Paikalliset esiintyjät saisivat osaamisestaan palkan ja tuottajat tuotteistaan maksun. Kaikki yhdessä saisivat juhlien suunnittelemisesta onnellisen yhteisöllisyyden kokemuksen.

Maan johtajisto osallistuisi oman kotipaikkakuntansa juhlaan ja toisi siten sinne valtakunnan tason tervehdyksen. Presidentti voisi kutsua omaa sukuaan ja ystäviään vieraikseen linnaan tai missä hän perheineen asustaakin ja nauttia yhtä lailla television ja radion kautta erilaisista kyläjuhlista vailla isompia velvoitteita.

Sentään presidentin iloinen ja reipas pikku puhekin, perinteitä kunnioittaen, kuuluisi ohjelmaan. Pönötys ja virallisuus pois. Leppoisa jutustelu ja presidentin persoonanmukaiset vitsit piristäisivät puhetta riittävästi ja kohottaisivat kansan mieltä.

Itsenäisyyden lunastaneille veteraaneille ja edesmenneille juhlissa olisi aina sija. Heitä muistettaisiin kiitollisuudella ja kunnioituksella. Puolustusvoimien paraati olisi muulle maailmalle osoitettu ohjelmanumero, jolla sotakoneistokin saataisiin tuuletettua ja sotilaille sopivasti pientä äkseerauskoulutusta.

Muutoin kohdennettaisiin ajatuksia tulevaan päin ylpeinä siitä, mitä olemme nyt. Suomi, onnellisin maa maailmassa. Suomi, teknologian ja innovaatioiden edelläkävijä, jonka kodikseen tuntevat ja täältä kotia etsivät asukkaat ovat vieraanvaraisia ja suvaitsevia, ystävällisiä ja rehtejä.

Sellaisia kuin oikeasti olemme, aitoja ja kohteliaita, itsenäisiä suomalaisia, joilla on unelmia ja lämmin, avara sydän.

Kirjoittaja on kokkolalainen

sanataiteilija.

”Kaikki yhdessä saisivat juhlien suunnittelemisesta onnellisen yhteisöllisyyden kokemuksen.

#