tiistai 24.5.2022 | 22:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Mäkelän kolumni: Joulupuu on tyhjennetty

Ke 15.12.2021 klo 15:00

Joulu on jo ovella! Olen aiemmin kirjoittanut sosiaalisen median varjopuolista, mutta viime viikon aikana sosiaalinen media näytti taas, mitä se edustaa parhaimmillaan. Kun viime viikon alussa uutisoitiin, että Hope ry:n toivepuukeräyksen lapsia ja nuoria uhkaa jäädä ilman toivomaansa lahjaa, kokkolalaisten sydämet särkyivät ja sosiaalisessa mediassa masinoitiin uskomaton apukampanja, jonka myötä loppuviikon aikana toteutettiin toiveita kiihtyvään tahtiin. Aktiiviset kaupunkilaiset keräsivät ihmisiä yhteen toteuttamaan porukassa niitä arvokkaampia toiveita, jotka avustusjärjestöjen mukaan jäävät usein toteuttamatta siksi, että ne ovat monelle yksittäiselle lahjoittajalle liian arvokkaita. Sanan levittyä, yksittäiset lahjoittajat löysivät myös aiempaa paremmin toivepuiden äärelle.

Herkistää ajatella, että moni lapsi ja nuori saa tänä vuonna keräyksen ansiosta unelmiensa joululahjan. Toisaalta on koskettavaa ajatella myös, miten vaatimattomia olivat jotkin toiveet. Suklaata, sukkia, keräilykortteja. Hopesta kerrottiin myös, että käyttötavarat, kuten talvikengät, korostuivat tämän vuoden toiveissa.

Hope ry:n toivepuukeräysten avulla kerättiin tänäkin vuonna joululahjoja vähävaraisten ja kriisin kokeneiden perheiden lapsille ja nuorille. Hopen keräys on kuitenkin vain kyseisen järjestön asiakkaita varten, ja järjestöstä on todettu, että kaikkia alueen avuntarvitsijoita keräys ei tavoita. Käynnissä on edelleen esimerkiksi Joulupuu ry:n verkkolahjoituskampanja, jonka tuotot ohjataan Soiten perhetukipalvelujen kautta apua tarvitseville perheille lahjakorttien muodossa.

Meidänperheessä sairastettiin flunssaa viime viikolla, ja pysyimme visusti poissa ihmisten ilmoilta. Kahden ystäväni ansiosta pääsin kuitenkin mukaan toteuttamaan kahden lapsen vähän isompaa toivetta minun perhevapaiden kaventamalle kukkarolleni sopivalla summalla. Huomioni kiinnittyi myös esimerkiksi Mammat -facebookryhmän todella pitkään avustusketjuun, jonka avulla onnistuttiin toteuttamaan suuri määrä toiveita. Aktiivisten yksilöiden ja sosiaalisen median voiman avulla toteutettiin ymmärtääkseni kaikkien neljän Hope ry:n toivepuun kaikki joululahjatoiveet aina niistä sukista ja suklaalevyistä arvokkaampiin toiveisiin kuten pyöriin, pelikonsoleihin ja älypuhelimiin. Joulupuut on siis tyhjennetty oksilla roikkuneista toivelapuista. Keskeisessä roolissa ovat tietysti myös avustusjärjestön vapaaehtoiset työntekijät, jotka lahjoittavat ennen kaikkea aikaansa avun organisoimiseksi.

Kirjoittajan joulumieli heräsi horroksestaan, kun alueen asukkaat rynnivät toteuttamaan vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten isoja ja pieniä joululahjatoiveita.

”Toisaalta on koskettavaa ajatella myös, miten vaatimattomia olivat jotkin toiveet.

#