tiistai 24.5.2022 | 21:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Reiman historia kansien väliin – Satavuotiaan seuran historiakirja täydensi juhlavuoden

Seppo Järvelä
Ke 15.12.2021 klo 13:40

Ykspihlajan Reiman satavuotisesta historiasta kertova kirja julkistettiin tiistaina Ykspihlajan toimitalolla.

– Tämä on ollut pitkä projekti. Reilut kolme vuotta sitten istuttiin juhlatoimikunnan kanssa ja päätettiin kirjan tekemisestä, kirjan toimittanut Roy Frilund kertoo.

Ykspihlajassa syntyneelle Frilundille tehtävä on ollut mieluisa ja myös kunnia-asia. Hänellä on ollut käytettävissään seuran laaja arkisto ja kuvamateriaali, joiden pohjalta kirjan kokoaminen on onnistunut hyvin.

– Suurena apuna ovat tietenkin olleet eri vuosikymmeniä julkaistut vanhat historiikit ja hyvin tallennetut lehtileikkeet, Frilund kiittelee.

Frilundin oikeana kätenä on toiminut seuran 100-vuotisjuhlatoimikunta, jonka jäseninä ovat olleet pitkän linjan reimalaiset.

Reima perustettiin 26. kesäkuuta 1921. Urheilun ohella myös aatemaailman oli tärkeä osa seuran toimintaa.

Vaikeat vuodet sijoittuvat 1930-luvun alkuun, jolloin kaikki työväenjärjestöt joutuivat lopettamaan toimintansa Lapuanliikkeen pakottamana. Päätös Reiman lakkauttamisesta 1931 tehtiin Kokkolan raastuvanoikeudessa.

– Muutaman vuoden jälkeen Ykspihlajaan perustettiin kaksi vuotta toiminut uusi seura, jonka nimeksi tuli Sisu. Sen jälkeen perustettiin Riento, Frilund kertoo.

Sotien jälkeen vanha nimi Ykspihlajan Reima otettiin uudelleen käyttöön.

Nykyisin seurassa on noin 600 jäsentä. Parhaina vuosina jäseniä on ollut toistatuhatta.

Roy Frilund kertoo seuralla olleen historiansa aikana yli 30 eri urheilulajin jaostoa.

– Perustamisvuonna ohjelmassa oli kuusi lajia. Tällä hetkellä jaostoja on kahdeksan.

Seuran toiminnassa olleet lajit, johtokunnan jäsenet, jaostojen puheenjohtajat ja ansiomerkkejä saaneiden nimet löytyvät 176-sivuisen kirjan tilasto-osuudesta.

Historiankirjan kirjoittajana Frilundilta on kysytty moneen kertaan seuran kaikkien aikojen parhaiden urheilijoiden listausta.

– Omasta mielestäni merkittävin urheilija on ollut hiihtäjä Antti Hietikko, joka on viisinkertainen TUL:n mestari. Seuraavaksi nostaisin 400 metrin aitajuoksija Marjut Pippolan, joka edusti Suomea neljässä maaottelussa. Kova on myös triatholinisti Merja Kiviranta, joka on kilpaillut EM- ja MM-kisoissa, Frilund sanoo.

”Perustamisvuonna ohjelmassa oli kuusi lajia. Tällä hetkellä jaostoja on kahdeksan.

#