tiistai 24.5.2022 | 22:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jussi Seppäsen kolumni: Hyvää joulua!

Ke 22.12.2021 klo 10:30

Onhan siinä oma ironiansa, että joulukolumnivuoro osuu perheettömälle ja uskonnottomalle miehelle, joka usein tammikuussa havahtuu miettimään, että menikö se joulu jo tänä talvena.

Tai ehkä se on juuri oikein. Koska meillä on joulu. Sitäkin on siksi hyvä positiivisessa valossa pohtia.

Eli mistä asioista pidän joulussa?

Pidän siitä, että ihmiset toivottavat toisilleen hyvää joulua. Ja että he osaavat ottaa nuo sanat vastaan stressaantumatta. Toivotuksessa on jollakin tapaa välittävämpi tai kommunikoivampi sävy kuin pelkässä moikkaamisessa. Siinä astutaan rohkeasti hieman lähemmäksi toista ihmistä. Kukaan ei tiedä toisen joulusta mitään, joten sanat voi ottaa vastaan itselleen sopivalla tavalla: päivänjatkona, tsemppiviestinä tai onnentoivotuksena.

Pidän myös siitä, että ihmiset joskus leikkivät, joko yksin tai porukalla. Tätä tapahtuu usein jouluisin. Leikin lopputulos ei oikeastaan ole tärkeä. Sekin on aika sama, että mitä leikkii. Askarteleeko paperilumihiutaleita teams-etätyöpisteen taustakankaaseen vai laulaako porukalla joululauluja. Oleellista on vapaaehtoisuus, toiminnan näennäinen hyödyttömyys ja yhteinen suostumus. Pakko ei ole, mutta saa. Leikimisessä välittyy ihmisen oikeus ja velvollisuus päättää asioiden tärkeysjärjestys ja pyhittää itselleen olennaiset: ”Minä haluan nyt tehdä tästa asiasta tärkeän ja käyttää siihen aikaani.”

Erityisesti pidän siitä, että ihmiset tekevät hyviä tekoja. Siitä, että naapurin isäntä suostuu joulupukiksi, vaikka jo ovikellon soittaminen jännittää samaan tapaan kuin esitelmän pitäminen yläasteella. Ja siitä, että kahdeksan aikuista tanssii kuusen ympärillä, että perheen ainoalle 5-vuotialle jäisi joulusta hyvät muistot.

Kirjoittaja on Turussa asuva kokkolalainen.

”Pidän myös siitä, että ihmiset joskus leikkivät, joko yksin tai porukalla. Tätä tapahtuu usein jouluisin.

#