tiistai 31.1.2023 | 13:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Helmikuussa tanssitaan Eila Pohjosen muistolle – Viime vuonna kuollut kulttuuripersoona Eila Pohjonen oli aktiivinen Kokkolan Jymyssä viimeiseen asti ja muistonäytöksessä toteutetaan hänen toiveensa tanssista Nuoruustangon tahtiin

Maria Store
Ti 28.12.2021 klo 10:00 | päivitetty ti 17:07

Vielä sairaalavuoteeltaan Eila Pohjonen kuunteli Sunnuntairyhmän, Jymyn aikuisten naisten ryhmän viestiä treeneistä.

– He soittivat hänelle harjoituksista Nuoruustangoa. Eila oli toivonut, että teen hänen ryhmälleen koreografian juuri tuohon kappaleeseen ja hän saisi itse tanssia siinä mukana, kertoo Jymyn ohjaaja Anni Urpilainen.

Pohjonen oli ollut harjoituksissa mukana vielä kolme viikkoa aikaisemmin, mutta muutama päivä soiton jälkeen hän nukkui pois kotonaan.

– Toteutamme toiveen kuitenkin, mutta nyt Nuoruustangon tanssii sata jymyläistä.

Nuoruustango on helmikuussa järjestettävän, Eila Pohjosen muistonäytöksen viimeinen ohjelmanumero. Yli 70 vuotta voimistelu- ja urheiluseura Kokkolan Jymyssä vaikuttanut Pohjonen ideoi Kokkola 400 -juhlavuoden kunniaksi näytöksen, jossa esiteltäisiin laajasti kokkolalaista tanssiosaamista.

– Korona sotki suunnitelmat, mutta hänen kunniakseen päätimme toteuttaa tämän ison projektin nyt, kertoo Jymyn puheenjohtaja Pirjo Urpilainen.

Viime vuonna kuollut Pohjonen olisi täyttänyt tässä kuussa 100 vuotta. Teräsnainen oli aktiivinen Jymyssä viimeiseen asti.

– Hän muutti Halsualta Kokkolaan nuorena tyttönä ja kuuli, että työväentalolla on kulttuuritoimintaa. Jymy harjoitteli siellä ja Eila lähti mukaan toimintaan. Hän on ollut paitsi tanssija niin seuran sihteeri, hallituksen jäsen, ohjaaja kuin puvustajakin, luettelee Pirjo Urpilainen.

Muistonäytökseen on kutsuttu mukaan kokkolalaisia tanssiseuroja ja -toimijoita.

– Eila puhui aina eri toimijoiden välisen yhteistyön puolesta ja halusimme toteuttaa hänen toiveen Kokkolan monipuolisen tanssialan esittämisestä, kertoo Anni Urpilainen, joka ohjaa esityksen yhdessä Lilja-Aino Oikarisen kanssa.

Mukana ovat Jymyn lisäksi Keski-Pohjanmaan konservatorion balettiosasto, Trioli, Nordan, Studio Dancement, Kokkolan Talvitanssien Eleni Pierides ja kokkolalaislähtöinen ammattitanssija Kati Raatikainen.

– Jymyn ryhmien esityksissä nostetaan esiin Eilan historiaa tanssin saralla. Kerromme miten hän on vaikuttanut tanssikulttuuriin.

Esitystä tukevat kuvat sekä tekstit, jotka Outi Airola lukee.

Lilja-Aino Oikarinen ja Anni Urpilainen ovat olleet mukana Jymyn toiminnassa pikkutytöistä asti. He muistavat Pohjosen ajassa kiinni olevana aktiivisena kulttuuri-ihmisenä.

– Loppuun asti hän halusi pitää kehonsa ja mielensä virkeänä.

– Hän huomioi ja kannusti aina meitä nuoria ja antoi palautetta. Ja myös uskoi meihin. Se on ollut iso ja merkityksellinen asia.

Eila Pohjosen muistonäytös järjestetään Hollihaan koululla helmikuussa, mikäli koronarajoitukset sen silloin sallivat. Esityksestä on myös livestriimaus. Muistonäytös piti järjestää loppiaisena, mutta koronarajoitukset estivät sen.

//Juttua ja otsikkoa päivitetty 28.12. klo 17.06. Muistonäytös siirtyi koronarajoitusten vuoksi loppiaiselta helmikuulle.

"Eila oli toivonut, että teen hänen ryhmälleen koreografian juuri tuohon kappaleeseen ja hän saisi itse tanssia siinä mukana

#