keskiviikko 17.8.2022 | 06:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tiem Dang perusti Timin grillin torin laidalle 1998 – Nyt yritys siirtyy äidiltä pojalle: "Äidin elämäntyön jatkaminen tuntuu hyvältä"

Sini Sulkakoski
Ke 5.1.2022 klo 12:00

Jo reilun kahdenkymmenen vuoden ajan kokkolalaisia palvellut Timin grilli kokee sukupolvenvaihdoksen grilliyrittäjä Tiem Dangin jäädessä pian eläkkeelle. Dang muistelee grillin alkuaikoja, ja minkälaista se oli muuttaa 90-luvun puolivälissä Vietnamista Suomeen.

– Pääsin töihin kaupungintalon keittiöön, joka auttoi paljon tutustumaan suomen kieleen ja suomalaisiin. Alkuun oli vähän totuttelemista suomalaisiin makuihin! nauraa Dang.

Dangin mielessä oli keittiötyöskentelyn myötä alkanut vähitellen syntyä ajatus omasta ruoka-alan yrityksestä.

– Yhtenä kesänä valmistin kotonani kevätrullia, laitoin ne kattilaan ja vein niitä torikävijöiden maisteltaviksi. Oli suuri ilo, että ihmiset pitivät niistä!

Ensimmäisen myyntivaununsa Dang osti marjastuksella keräämillään rahoilla. Dang perusti Timin grillin vuonna 1998, ja nyt eläkepäivien koittaessa Dangin poika Foni Dang-Vo sekä Fonin vaimo Tina Dang-Vo jatkavat Dangin yritystä.

– On aivan ihanaa, että poikani halusi tulla tähän jatkamaan! Autan Fonia ja Tinaa alkuun, että samat maut tuotteissa säilyvät edelleen. Aion olla lisäksi jatkossakin tukena kaikessa, missä he vain apua tarvitsevat.

Dang-Vo on ollut grillin toiminnassa mukana aikaisemminkin, joten uusi juttu grillillä työskentely ei hänelle ole.

– Alun perin olen kouluttautunut ihan muihin töihin, joten automaattinen päätös jatkamisen suhteen ei ollut, vaan olen pallotellut muitakin vaihtoehtoja. Kuitenkin äidin elämäntyön jatkaminen tuntuu hyvältä!

Kun Dang-Vo oli tehnyt ratkaisun jatkamisesta niin hän päätti, että tässä vaiheessa olisi hyvä päivittää myös grillin myyntikojua.

– Ajattelimme Tinan kanssa, että jos jatkamme, meidän on keskitettävä kaikki työt samaan paikkaan. Koska edellinen grillirakennus oli niin pieni, niin grillin varastoa on jouduttu säilyttämään toisaalla, joka on osaltaan kuluttanut voimavaroja.

Uusi grillikoju on kooltaan noin 28 neliömetriä, kun edellinen oli kooltaan 14 neliömetriä.

– Lisäksi tämä uusi grillikoju on lämmin. Se mahdollistaa aukipitämisen talvikausina, kun ennen jouduttiin olemaan talvi kiinni.

Grillikojun runko on ollut alun perin käytössä osana parakkikoulua. Parakkikoulun loppuessa Dang-Vo osti itselleen yhden parakin, joka rakennettiin ja kunnostettiin grillin tarpeisiin.

– Syyskuussa tämä matkasi Joensuusta Kokkolaan, ja täällä tämä alkoi vähitellen muotoutumaan grilliksi. Joulukuun alussa uusi grilli saatiin käyttöön.

Ainoaksi miinukseksi Dang-Vo kertoo, ettei vaunuun tule juoksevaa vettä.

– Se on vähän harmi, kun torimyyjille ei ole viemäröintiä. Vesi kannetaan tänne siis edelleen itse.

Tulevaisuuteen katsova Dang-Vo haaveilee grillin kehittämisestä edelleen.

– Katettu terassi olisi hieno asia. Jopa lämmitetty, että ihmiset voisivat kylmälläkin ilmalla ruokailla grillimme edustalla!

”On aivan ihanaa, että poikani halusi tulla tähän jatkamaan!

#