keskiviikko 17.8.2022 | 06:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hiihtoladuilla riittää kuhinaa – Kokkolassa hiihtolatuja on toistasataa kilometriä, talvipolkuja on tarjolla niille, jotka eivät halua hiihtää

Sini Sulkakoski
Ke 5.1.2022 klo 13:00

Runsaan lumen tulon myötä hiihtoladut vetävät puoleensa talviurheilusta nauttivia ihmisiä. Kokkolassa hiihtolatuja on toistasataa kilometriä, joista valaistuja on noin 40 kilometriä.

Kokkolan kaupungin liikuntatoimenjohtaja Lotta Nyqvistin mukaan yhteydenottoja latukäyttäytymiseen liittyen ei tule kovinkaan usein.

– Hyvin satunnaisesti. Toisinaan jokin vuosi saattaa olla, että jokin tietty aihe puhututtaa vähän toista enemmän. Useimmiten kysymyksiä tulee ladulla kävelemiseen liittyen.

Nyqvist kertoo, että jos latupohja on tehty, siinä ei saa kävellä, pyöräillä, ulkoiluttaa koiraa tai vetää pulkkaa.

– Toki hiihtoon tarkoitetut pulkat ovat sallittuja. Vaikka ladun varrella olisi kivoja mäkiä, jotka sopisivat pulkalla laskemiseen, niin silti niissä ei saisi pulkkailla.

Nyqvist toteaa että heille, jotka eivät halua hiihtää mutta haluaisivat kävellä talvisissa maisemissa, Kokkolan kaupunki on tehnyt ylläpidettäviä talvipolkuja.

– Ne sijaitsevat Sannanrannassa ja Laajalahdessa. Niitä käydään kelkalla tamppaamassa auki runsaimman lumisateen jälkeen. Talvipolkujen tulon jälkeen kävelystä tullut palaute hiihtoladuilla on selkeästi vähentynyt.

Nyqvist ei ole kuullut, että Kokkolassa olisi niin sanottua ”laturaivoa”.

– En ole kuullut että täälläpäin tätä ilmiötä esiintyisi ja todella toivon, ettei sitä tulekaan. Ladulla tulee kunnioittaa toisia liikkujia puolin ja toisin.

Nyqvistin mukaan suuremman lumimäärän sataessa latukoneet lähtevät liikkeelle. Latujen kuntoa päivystetään myös viikonloppuisin.

– Ensimmäisenä ladun teko aloitetaan Santahaasta, jonka jälkeen kierretään muut valaistut ladut.

Santahaassa säilötään lunta myös seuraavan talvikauden alkuun. Viime talvelta säilöttyä lunta käytettiin Santahaan niin sanotulle ”ensilumen ladulle”.

– Tarkoitus on säilöä lunta myös ensi vuoden talvikautta varten, jotta loppusyksystä pakkasen tultua päästään aloittamaan hiihtokautta levitetyn lumen avulla.

Uudenvuodenaaton aamuna Santahakaan oli kerääntynyt hiihtäjiä sankoin joukoin. Omaa hiihtoreissuaan lopetteleva Reijo Partanen kertoo hiihtävänsä noin viisi kuusi kertaa viikossa.

– Tavallisesti hiihdän noin viisitoista kilometriä kerralla. Paljon tulee hiihdeltyä täällä Santahaassa, mutta myös muualla, kuten Luodossa, Kaustisella ja Evijärvellä.

Santahaan latu saa kuitenkin Partaselta eritoten kiitosta.

– Vaikka viime yönäkin tuli paksusti lunta, täällä on ladut aina todella hyvin auki!

Pitkän linjan hiihtäjä ei ole kohdannut Kokkolassa laturaivoa. Partanen kokee myös, että latuja kunnioitetaan aika hyvin.

– Jotain pientä näkee ehkä joskus, että ladulla on esimerkiksi kävelty. Mutta pääosin kyllä koen, että käyttäjät kohtelevat ainakin näitä Kokkolan päälatuja oikein hyvin!

#