keskiviikko 17.8.2022 | 06:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Laila Lampinen-Hietikon kolumni: Laskutoimituksia

Ke 5.1.2022 klo 13:30 | päivitetty ke 15:01

Näin uuden vuoden alkupäivinä tulee pysähdyttyä miettimään taakse jäänyttä. Mieli alkaa tehdä eräänlaista laskutoimitusta, ellei peräti laatimaan jonkinlaista exel-taulukkoa. Tulee summattua elämäntapahtumien debitit ja kreditit. Ynnäiltyä yhteen mieluisat ja säväyttävät muistot ja toisaalta vähennettyä ne ikävät ja surua tuottaneet.

Laskelmien tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä olla tarkkana. Jos sinne vähennyspuolelle kertyy kovin paljon ja lopputulema näyttää jäävän pahasti miinukselle, on tarpeen nollauksen paikka. Siihen kun meillä jokaisella on oikeus. Oman elämänsä asettamiseen uudelle lähtöviivalle.

Meillä ihmispoloilla on taipumus vatvoa tapahtumia, jotka ovat vaikeuttaneet elämää, tehneet siitä ehkä ajoittain liki ylitsepääsemätöntä. Mutta useimmille asioille ei jälkikäteen paljoa voi. Niitä on hyvä hetken aikaa pohtia, mutta mikäli mitään ei enää ole tehtävissä, on parempi heittää ne kokemusten koppaan ja unohtaa sinne. Omalle hyvinvoinnille on tähdellisempää kohdistaa tarmo ja mielenkiinto edessä siintäviin, uudenutukaisiin aikoihin.

Uuden vuoden vaihtumisen rituaaleihin kuuluu lupausten teko. Itse en koe sitä mielekkäänä. Mitä järkeä on antaa lupauksia, joihin saattaa liittyä epärealistisia odotuksia ja toiveita? Lupaus muuttuukin taakaksi ja aiheuttaa vain ahdistusta.

Antoisampaa on antaa ajatusten soljua eteenpäin. Suunnata mieli avoimena ja uteliaana tulevaa kohti. Uskaltautua menneen ajan kolhuista vähän ryvettyneenä, mutta sitäkin kypsempänä kohti uusia tapahtumia ja kohtaamisia.

Omaa taaksejäänyttä vuottani vertaan vuorikiipeilyyn. Vuosi alkoi vuoren laelta, mutta kevät olikin holtitonta mäenlaskua jäisellä rinteellä. Kesä haavojen nuolemista niin kauniissa ja valoisassa laaksossa. Syksyllä alkoi kapuaminen uudelle, tuntemattomalle vuorelle, eväänä vahva tahto ja apuna lähimmät. Nyt olen taas vuoren laella ja kuka tietää, mitä jännää onkaan tulossa?

Tämä on tällä erää viimeinen Ajatuksella-kolumnini ja haluan kiittää kaikkia lukijoita saamastani palautteesta. Se on kirjoittajalle aina kullanarvoista.

Äärimmäisen elämyksellistä ja ihanaa alkanutta vuotta kaikille!

Kirjoittaja on kokkolalainen sanataiteilija, jolta lähiaikoina ilmestyy runokokoelma.

”Omaa taaksejäänyttä vuottani vertaan vuorikiipeilyyn.

#