keskiviikko 17.8.2022 | 07:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Taas siellä kökötetään yksin

Outi Airola
Ke 12.1.2022 klo 11:00

Ennakkoäänestys alkaa tänään. Jos olisi viisas, äänestäisi jo ennakkoon ja saisi siitä asiasta rauhan. Mutta kun on vanhanaikainen, täytyy mennä varsinaisena äänestyspäivänä uurnille – satoi tai paistoi – ja tuntea arvokkuutta ja juhlavuutta ja hienoa oloa siitä, että on vapaa Suomen kansalainen, jolla on äänioikeus. Ennakkoäänestyksessä tätä fiilistä ei synny.

Varsinaisen vaalipäivän ongelma on pitkittynyt epäröinti. Se ei ole niin vakava tauti kuin long covid, mutta pitkittynyt riesa kuitenkin. Äänestäisikö häntä vain sittenkin häntä? Nuoruus on plussaa, toisaalta kokemusta tarvitaan...Mutta jos ei koskaan äänestä nuorta, päättäjät vain vanhenevat. Niin. Yleensä sitä kököttää äänestyskopissa kynsiä purren ja sopivia numeroita etsien.

Tämän viikon työaika on mennyt ainakin parin päivän osalta mielipidekirjoitusten lyhentelyyn, jotta mahdollisimman moni saisi kertoa omat näkemyksensä Soiten kehittämisestä. Lukekaa niitä! Kyllä siellä ajatusta on. Yksi haluaa laajentaa maakuntaa, toinen säästäisi kuljetuksissa ja palkkaisi säästyneillä rahoilla hoitajia. Aika moni on huolissaan tietotekniikasta ja sen pelaamisesta. Vanhusten hoitoon halutaan satsata. Halutaan myös saada hoitoa heti eikä hetken päästä, jotta kulut eivät kasvaisi ja potilas kärsisi turhan päiten.

Yksi ehdokas pomppaa muista: hän haluaa halpaa bensaa. Ikävä kyllä aluevaaleissa ei päätetä bensan hinnasta, mutta yrittänyttä ei laiteta! Jos bensan hinnalla pääsee läpi, seuraavissa sote-vaaleissa kannattaa varmaan vaatia ilmaista etelänmatkaa tai ikuista kesää.

Meitä on moneksi ja se on hyvä. Yksi zoomaa mielenterveyteen, toinen vammaiskuljetuksiin ja kolmas sivukylien palveluihin. Tästä kaikesta syntyy hyvä kompromissi, kun soppaa pyöritellään yhteistuumin. Yhteinen uhka on oman sote-alueen pienuus – jos sitä ei saada toimimaan ja rahaa riittämään, on vaarana että isot haukkaavat meidät suihinsa. Kannattaa siis äänestää nyt, kun vielä on mistä äänestää.

outi.airola@kpk.fi

”Jos bensan hinnalla pääsee läpi, seuraavissa sote-vaaleissa kannattaa varmaan vaatia ilmaista etelänmatkaa tai ikuista kesää.

#