keskiviikko 17.8.2022 | 08:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Monella alalla on vaikeuksia saada kesätyöpaikkoja täytettyä: "Oikeaa osaamista on vaikea löytää"

Maria Store
Ke 12.1.2022 klo 15:00 | päivitetty to 11:38

Uusia kokemuksia ja tuntumaa työelämään. Niitä toivovat 14-vuotiaat Helga Koljonen ja Iida Vitka tulevalta kesältä. Kaksikko hakee kesätöitä nyt toista kertaa.

– Viime kesänä olimme pari viikkoa Original Sokos Hotel Kaarlessa Onni Oravina lapsia ilahduttamassa. Olisi kiva päästä tänäkin kesänä kaverin kanssa samaan kesätyöpaikkaan, kaverukset toteavat.

Kesätyö on heidän mielestään kivaa ajanvietettä ja rahaakin on kivaa saada tilille.

Kaksikko on vasta aloittelemassa kesätyöhakuaan, mutta tuumivat hakevansa moneen paikkaan, että mahdollisuudet paikan saamisen olisivat isommat.

Kesätyöpaikan suhteen he ovat avoimia.

– Kaupassa voisi olla kiva olla töissä, mutta kaikki käy!

Osaaville kesätyöntekijöille löytyy töitä, sanoo Pohjanmaan kauppakamarin koulutuspäällikkö Katarina Kecklund.

– Monella alalla on vaikeuksia saada kesätyöpaikkoja täytettyä. Oikeaa osaamista on vaikea löytää. Ja kesätyön hakijoita on myös yksinkertaisesti liian vähän. Lisäksi korona vaikeuttaa rekrytapahtumien järjestämistä.

Sama tilanne oli viime vuonna ja Kecklund tietää kertoa, että kesätöitä hakevat nuoret olivat harvinaisen aktiivisia työn haussa.

– Henkilöstöpäälliköt kertoivat, että puhelin soi enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kecklundin mukaan työvoimapula vaivaa niin kaupan alaa kuin teollisuutta ja sote-alaakin.

Kilpailu kesätyöntekijöistä on kova. Se näyttäytyy esimerkiksi rekrytointien aikaistumisessa. Ensimmäiset rekrytoinnit käynnistyivät jo joulukuun alussa.

– Ensimmäiset haut ovat jo menossa umpeen. Mutta monet yritykset heräävät asialle myöhään ja uusia paikkoja tulee hakuun pitkin kevättä. Jos ei heti löydy sopivaa paikkaa, ei kannata antaa periksi, Kecklund lohduttaa.

Pohjanmaan kauppakamari käynnistää nyt viidettä kertaa #palkkaanuori-kampanjan ja haastaa kaikki alueen yritykset kesätyöllistämään.

– Kun rekrytapahtumia ei voi järjestää, kokoamme me kaikki kesätyöpaikat sivustollemme ja välitämme tietoa nuorille, sanoo Kecklund.

Tällä hetkellä kampanjasivustolta löytyy 4 000 työpaikkaa yli 40 eri työnantajalta. Viime vuonna haastekampanjaan osallistui noin 170 työnantajaa, joilla oli yhteensä 6 000 kesätyöpaikkaa.

Uutta kampanjassa on TE-live -lähetys 26.1.

– Lähetyksessä keskustellaan kesätöistä ja nuorilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä chatissa. Lähetyksestä jää myös tallenne myöhemmin katsottavaksi, sanoo Kecklund.

”Monella alalla on vaikeuksia saada kesätyöpaikkoja täytettyä.

#